Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: schemat

schemat

witam

może ktoś poświęcić chwilke i zrobić mi schemat połączenia 2 żarówek i 2 świetlówek pod 2 podwójne wyłaczniki ?
    Chciałbym żeby na schemacie była kostka, żarówki, świetlówki, wylączniki
    aha wyłączniki mają tylko po 3 zaciski...

Re: schemat

podwojne wlaczniki? tzn ?
    chodzi ci o wlaczniki z 2 biegami?

Madey
    Guest

Podwójne wyłączniki to takie, które mają dwa przyciski. Być może w pokoju masz taki do światła.

Jeśli nikt nie narysuje schematu, to ja to będę mógł zrobić. Ale szczerze mówiąc nie lubię rysować na kompie. :P

tak dokładnie mają w przyciski jakby to były 4 pojedyńcze a nie 2 podwójne nie miałbym problemu z podłączeniu ale w tych podwójnych są tylko 3 wyjścia tak jakby jeden minus i 2 plusy :/

przy wylaczniku nie ma podzialu na biegun ujemny i dodatni, prad ma byc ciagle na tym jednym wyjsciu, z ktorego obydwa przyciski czerpia a na tch 2 pozostalych wyjsciach ma byc kabel idacy do lamp itp., przelacznik po prostu zamyka obwod ;P

ja wiem jak to działa tylko niewiem jak to na kostce pomostkowac

Ten trzeci to albo uziemienie albo jak masz trójpodziałowe czy jak tam sie to nazywa to masz drugie wyjście i masz wtedy ON1 OFF i ON2 a w ON OFF masz uziemienie a któree to uziemienie to wyczytasz na przełączniku.

to nie jest uziemienie to działa następująco: jedno wyjście jest z boku nazwijmy je A
    na dole są po 2 stronach po 1 wyjściu nazwinmy je B,C i żeby zamknąć obwód przez wyłącznik trzeba podłączyć do A-B wtedy działa lewy wyłącznik albo podłączyć do A-C wtedy działa prawy przełącznik a jak podłączyć żeby oba działały nie mam pojęcia:/ niewiem co ma być to A :/

powiedziales to samo co ja ale latwiej zrozumiec twoj post Wg twojego schematu A to jest dojscie pradu , a B i C to kable prowadzace do lamp. Wylaczniki zalaczaja przeciez tylko jeden biegun pradu.

no właśnie wiem że tak jest tylko niewiem jak to połączyc żeby śmigało i jeszcze jedno podłączyłem świetlówke 15W do części z oprawy 20W mówiło mi kilka osób że tak może być. No więc działa 10 min, 20, min i może po 30 minutach jak 4 razy jeb.. zdążyłem tylko wyrwać kabel z prądu. Kondensator rozwalony jego części w całym pomieszczeniu gdzie montowałem najciekawsze to że jak szczelał kondensator to świetlowka nawet nie mrugła ale to były huki że w momencie przylecieli starsi którzy byli 2 piętra wyżej !! Na szczęście terra nie pękło jedynie przykopciło na szybie koło o średnicy 20 cm wydaje mi sie że kondensator sie za bardzo naładował
    ale czemu ??

Uprawnienia umieszczania postów