-
problem z kompem...
Mam taki problem :
Od pewnego czasu komp mi sie wyłacza:/ A dokłaniej wyswietla sie taki niebeiski obraz na którynm pisze ze jest jakis problem z nowao zainstalowanymi urządzeniami:/ i trzeba zresetowac, ale jak resetuje to mi sie monitor wyłacza i sie nie chce wl;aczy i trza przyciskiem wyłączyc a pozniej dopiero po kilki właczeniach i wyłaczeniach kompa guzikiem monitor sie włacza...:/
Czego to moze byc wina?
-
Re: problem z kompem...
Może zrzut pamięci ??? Ale nie jestem pewnien do końca. Spróbuj uruchomic w trybie awaryjnym, zgraj ważne dla siebie dane i ............ format C: !!!!!!!!!!!!
Może też być spalony RAM, oby nie !!!!!
-
gdyby był spalony ram to by się w ogóle monitor nie uruchomił.
uwazam ze to wina systemu.
-
Niekoniecznie Chrzanu. Czasem usterki pamięci bywają baaardzo niepozorne.
Mam kilka typów:
1. Dodawałeś/zmieniałeś coś w sprzęcie krótko przed tym? Może zasilacz jest przeciążony?
2. Karta graficzna - spróbuj zamontować jakąś inną. Czy po restarcie, gdy monitor nie chce zaskoczyć słychać, żeby komputer normalnie startował? Czy raczej jest martwy?
3. No i nieszczęsny RAM - chyba najczęstsza obecnie usterka w komputerach. Objawy bywają bardzo różne w zależności od tego, jaki obszar pamięci ulegnie uszkodzeniu.
-
A to dlaczego by się nie uruchomił monitor ??????? Pierwszy słyszę !!!!!!!!!!!
Co mam pienik do wiatraka !!!!!!!!
-
Domyślam się, że chodziło Ci o RAM, bo poprzednie opcje są zbyt oczywiste.
W takim razie już śpieszę wyjaśnić pomimo tego, że Twoja wypowiedź była cokolwiek krzykliwa (użycie stada wykrzykników wcale nie czyni wypowiedzi poważniejszą).
Otóż w RAMie są przechowywane stany oraz dane w zasadzie wszystkich podzespołów komputera począwszy od kontrolerów a skończywszy na karcie graficznej. Jeśli dane o jakimś urządzeniu zostaną zafałszowane poprzez uszkodzoną komórkę pamięci, która odpowiada za przechowywanie tychże danych to oczywistym jest, że to urządzenie będzie niepoprawnie działało.
A tutaj odpowiedź na drugą część Twojej wypowiedzi:
Zboże --> wiatrak --> mąka --> piekarnia --> piernik.
-
Jak masz starszy monitor i instalowałeś nowe sterowniki do karty graficznej to może ustawiają za wysokie odświeżanie i monitor się nie włączy. Uruchom w trybie awaryjnym i ustaw niższe. Mi ostatnio gra "Iniemamocni" zostawiła w systemie jakiegoś śmiecia i we wszystkich rozdzielczościach odświeżanie było na 160.
-
Kurna, a nie prościej spisać numer błędu i poszukać ? Od tego właśnie są BSODy
BTW, a co z dziennikiem zdarzeń ? Zacznij od podstaw, a nie liczysz na wrózki i jasnowidzów ?
-
Panie Louis...... po pierwsze.
Mój post nie był odpowiedzią na Twój wcześniejszy, w który posałeś w punktach co może być przyczyna tego uszkodzenia, bo maszt tam rację. Po drugie ... ostatnio widziałem komp z prawie całkowicie spalonym RAM'em działający zupełnie noramlnie i bezproblemowo........ do momentu reintalacji systemu !!!!. Po trzecie.... wcale nie twiedzę, że ilość wykrzykników jest wymiernikiem powagi wypowiedzi.
A po czwate........ wiesz skąd jest powiedzenie, "co ma piernik do wiatraka" ???
A no stąd, że pienik jest ciatem robionym z miodu ...... a nie z mąki !!
-
Aaaaa, to w takim razie bardzo przepraszam - najwyraźniej nie powinienem się sugerować tym, że Twój post został podpięty bezpośrednio pod mojego i nie zaznaczyłeś w nim, że Twoja wypowiedź jest kierowana do innego adresata, niż mnie.
Oczywiście wierzę Ci, że widziałeś taki komputer, bo sam w jednym z komputerków mam kostkę, która w codziennej pracy niby działa, ale na czas instalacji systemu muszę ją wyciągać z maszyny bo inaczej jest kicha. Tak jak pisałem wcześniej - wszystko zależy od miejsca i stopnia uszkodzenia pamięci.
Ponadto pozwolę sobie powrócić jeszcze do kwestii mączno - pierniczanej aby zauważyć, że mąka jednak jest wykorzystywana do wyrobu pierników. I to nawet dwa jej rodzaje, bo zarówno pszenna jak i żytnia.
Uprawnienia umieszczania postów