Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: rodzaje science fiction

Mieszany widok

rodzaje science fiction

przed chwilą skończylam moją pracę maturalną o sf i fantasy (och ach zbierałam się do tego pare miesięcy a napisałam w 3 godziny...). Potrzebuję tylko jeszcze kilku przykładów rodzajów literatury fantastycznonaukowej, bo mam tylko political-fiction, social-fiction i cyberpunk. Czy może ktoś mi w tym pomóc??

(PS mordd - i wykorzystałam w końcu Żuławskiego - rewelacyjne powieści!! )

Re: rodzaje science fiction

fajny masz temat zmieściłaś to w 15 minutach?? Ja już kończe pisać o Byronie

musialam zrobic wybitne streszczenia (wiadomo ze to temat rzeka), ale zmiescilam sie

Pawloosh
    Guest

A moze horror SF (H.P.Lovecraft byl mistrzem gatunku)? Warto byloby wspomniec oczywiscie o ojcu SF i horroru, czyli o E.A.Poe. Czy slyszalas moze o polskim pisarzu Stefanie Grabinskim? Czlek praktycznie nieznany, a pisal naprawde niezle rzeczy! Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem... W SF niezbyt sie orientuje, bardziej w grozie Trzymam kciuki i powiem nieskromnie, ze zycze Ci na maturze takich ocen, jakie ja zdobylem (4 piatki i- o zgrozo!- troja). Pozdrawiam!

Double jeśli masz to na pc to wyślij mi na maila damziel@wp.pl z chęcią przeczytam. I jakbyś mogła polecić książki które są naprawde świetne i wciągają że sie chce czytać. Ja z nudów czytam juz po raz kolejny Hobbita :P

Jak dokladnie sformulowany jest Twoj temat? Bo zastanawiam sie nad wyborem na przyszly rok

Pawloosh
    Guest

Swego czasu wybitny polski socjolog- niejaki Edward Wnuk- Lipiński- napisal "Apostezjon". Warto wspomniec, toc to polska literatura!

Getta w gettcie... aż żal serce ściska, no ale skoro też sie dopisujesz do listy kolejnego etykietkowania i rozdrabniania sf, sluże pomocą ( podział i klasyfikacja natchniona i własna, tak jak zresztą każde szufladkowanie):
    czysta sf
    - Rama - Arthur C. Clarke
    - Gdzie jest twoj dom ziemianinie - James Blish
    - Kroniki marsjanskie - Bradbury
    alternative sf
    - Człowiek z wysokiego zamku - Philip K. Dick

Ps. To "social fiction" to co? Fikcja społeczna? To że o Polsce po, przed i w trakcie przemian, tak? ;>
    Ps2. A Lema do którego worka wcisnełas? Tego jestem niesamowicie ciekawa...

Pawloosh
    Guest

Social fiction to np. "Apostezjon" znakomitego socjologa Edwarda Wnuka- Lipińskiego.

bibliografia juz zostala dawno oddana i jest zamknieta w sejfie w szkole i nie można jej zmienic (takie przepisy) wiec nie polecajcie mi juz wiecej tytulów ;-)

s-f juz mam omowione, jako ojcow gatunku uznalam mary shelley oraz julus'a verne (Poe'go zaliczamy do fantasy, nie do s-f!)

Z polskiego s-f mam Żuławskiego. Mój temat brzmi mniej więcej: "na podstawie podanych przykładów literatury podaj różnice i podobieństwa w światach wykreowanych w literaturze s-f i fantasy".

Marian, wątpie żebyś trafił na taki temat w przyszlym roku - wybrałam go ze specjalnej listy tematów, każda szkoła ma inną! To nie ty wymyślasz temat, tylko wybierasz spośród narzuconych.

Iskra, Lema w ogóle nie wzięłam pod uwagę w bibliografii, ponieważ nie przepadam za jego tworczoscia. Pamiętaj, że na przedstawienie tematu rzeki, jakim jest skwalifikowanie fantasy i sf mam tylko 15 minut, ani minuty więcej, dlatego musiałam zastosować takie "getta" :/
    w mojej bibliografii znajdują się:
    jerzy żuławski "na srebrnym globie"
    terry pratchett "wartswy wszechświata"
    anne mccaffrey "narodziny smoków"
    ursula k.le guin "czarnoksieznik z archipelagu"
    orson scott card "gra endera"
    terry pratchett cykl "swiat dysku"
    andrzej sapkowski "rekopis znaleziony w smoczej jaskini"

Jest to jak na bibliografię maturalną cholernie dużo- wbrew pozorom (będę odpytywana z treści tych ksiązek) :/

Uprawnienia umieszczania postów