-
-
Re: Przystosowania zwierzat do srodowisk ubogich w wode
Cześc Cześ!Ja bym radził i mysle że to trafna porada żebyś zajoł się aksolotlami!!!
-
zchitynizowany oskórek u stawonogów powstrzymuje parowanie wody, długa pętla nefronu np u wielbłądów, wydalanie prawie suchego stałego kwasu moczowego przez niektóre pustynne jaszczurki, garby u wielbłądów... trochę z lekcji pamietam, jeśli chcesz to bardziej szczegółowo to zagadaj na GG
-
Poszukaj o rogu na karapaksie u Ceratogyrusów.
Pozdrawiam
-
Student biologii szuka indformacji na forum o terrarystyce. To chyba odwrotnie byc powinno, raczej powinien udzielać informacji...
A do dyspozycji są chyba książki w bibiotekach uczelnianych...
-
Po kolei:
Grejfrut - chyba mnie nie zrozumiales do konca
Fox, Super - mhm, dzieki, poszukam cos o tym. Chodzilo mi glownie o tytuly naukowe, ale to tez moze sie przydac
No i Dr Robert. Pamietam Pana z tego forum, i ze miedzy innymi dlatego tu wrocilem, bo liczylem ze moze wlasnie Pan i podobni ludzie znajacy sie na temacie beda w stanie podac mi jakies ksiazki, ktore moglbym wypozyczyc z biblioteki. Dosc wyraznie napisalem w pierwszym poscie, ze wlasnie o pytanie tytulow ksiazkowych badz stron internetowych o tej tematyce mi chodzi, bo ja zadnych nie znam - nie jestem wszystkowiedzacy, ponadto jako specjalizacje mam zamiar wybrac biologie czlowieka, nie zoologie, wiec tym bardziej specjalistyczne tytuly w tym zakresie nie sa mi znane. Zoologii kregowcow jeszcze nie mialem (jestem na I roku), a na liscie ksiazek podanej przez prowadzaca przy pierwszych zajeciach niestety nie ma wyczerpujacych pozycji do napisania dluzszej pracy. Mowiac szczerze jestem smutno zaskoczony ta reakcja i ze w ogole musze sie usprawiedliwiac ze tu przyszedlem po pomoc
Pozdrawiam
-
Spokojnie .
Temat bardzo szeroki, wiec trudno cos ogólnego podać. Jak rozumiem sa to studia we W-wiu na UWr. ?
Gdy chodzi o płazy i gady to w bibliotece polecam podręczniki Herpetologii (jeden Pougha i współautorów, drugi Zuga) w bibl. Inst.Zool UWr. Tam rozdziały o gospodarce wodnej (potrzebny angielski). Ponadto z płazów jest napisany licencjat o płazach środowisk skrajnych (Pracownia . Biol.Ewolucyj. i Rozwoj. Kręgowców), można przyjśc i skorzystać.
-
Uhm, przepraszam, chyba jestem troche przewrazliwiony :/
Tak, studiuje dziennie na UWr. Dzieki za tytuly, przejde sie niedlugo i mam nadzieje ze znajde jakies informacje, ktore zwala prowadzaca z nog ;-)
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów