Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Zadanie z matmy...

Mieszany widok

Zadanie z matmy...

Mam dla was zadanko oto jego treść:

Dwa kąty wewnętrzne pewnego trójkąta mają rozwartość 45* i 75*. Oblicz jego pole przyjmując, że długość:
    A. najkrutszego
    B. średniego
    C. najdłuższego
    boku jest równa 1.

Prosze o rozwiązania Przydała by sie jakaś ładna ocenka z matmy:P może z waszą pomocą. Jak będzie dobrze to sie kiedyś odwdzięczE:P

Re: Zadanie z matmy...

nie to żebym sie mądrzył ale trójkąt ma tylko 3 boki, a jak wszystkie przyjmiesz za 1 to bedziesz miał trójkąt równoboczny a więc kąty będą miały miare po 60stopni a więc założenie że konty mają miare 45 i 75 stopni jest nie prawidłowe

chrzanu
    Guest

nie o to chodzi.
    masz policzyc to z sinusa,lub cosinusa, tangensa lub contangensa czy jak to tam sie psze zalezy jak sobie boki ustawisz. i zrób 3 różne takie liczenia przyjmujac 1 za boki w podpunkach A,B,C.
    kąty tg,ctg,sin,cos znajdziesz w tablicach matematyczncyh.

no tak, zwracam honor, źle zrozumiałem to co leviatan próbował przekazać :P

180 - 45 - 75 = 60* - nie jest to zatem trójką prostokątny (koledzy głupoty tu wypisują)
    Ale zadanie faktycznie jest dobrze policzyć ze wzorów na pole trójkąta, do których potrzebne są dane: długość boku i zależności trygonometrycznej (poszukaj w tablicach matematycznych takiego wzoru).
    Powodzenia w rozwiązywaniu

ale ludzie to ma być na poziomie gimnazjum i nie sypać mi tu tangesami Ja myślałem że wy mi pomożecie.. bo mi nie wychodzi NIC!!!

chrzanu
    Guest

stary ja tangensy miałem w 2 gimnazjum.

my wogole nie mieliśmy bo tego nie ma w programie...

Ja mam jedno pytanie. Wszystkie boki są równe czy masz podany tylko jeden bok???

TylerPL
    Guest

Masz jeden bok, i wszystko musisz wyliczyć z funkcjii trygonometrycznych (sin, cos, tg, ctg). Ja też to miałem w gimnazum więc bierz siędo roboty leviatan!!!

Uprawnienia umieszczania postów