Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: problem przy instalacji

problem przy instalacji

witam

mam taki o to problem: sformatowałem znajomemu dysk no ale jego cd-rom nie czytał płyty z windowsem więc postanowiłem zainstalować na moim kompie :/ okazało sie że po włożeniu do jego kompa przy uruchamianiu kompa wyskakuje niebieski komunikat: cos tam pisze że niby komunikat chroni kompa przed awarią itp itd i żeby sprawdzić czy na dysku ne ma jakis wirusów programem chkdsk /f :/
    no nic nie poddałem sie sformatowałem na moim kompie jeszcze raz obie partycje i znów do tego kompa i co sie okazało ? po uruchomieniu trybu z obsługą CD-ROM wszystko sie załąduje tylko że dysk cd-rom to dysk D (a partycje to C i D) no nic wpisuje setup i wyskakuje błąd że nieprawidłowy dysk czy coś takiego i tyle :/
    dodam że potem wyciągnałem dysk i załączyłem kompa również sie z cd uruchomił i ten sam komunikat wyskoczył:/ macie jakies sugestie? Może jakieś znaczenie ma pod którą taśme podłanczam :/ co jest grane ? Jak na dysku instaluje windowsa na moim kompie to wszystko śmiga
    dzięki za odpowiedzi

Re: problem przy instalacji

Heh. Nie masz sie co dziwic ze instalka systemu zrobiona na twoim kompie nie dziala na innym...
    Domyslam sie ze chodzi o Win XP:>. Ja kiedys tez z tym wojowalem, bo nie chcialo cd czytac. Postanowilem zastosowac metode sprzed dekady i zbootowalem sie ze zwyklej dyskietki startowej Win 98 z obsluga cd. Po sformatowaniu dysku (niestety tylko FAT32...) bez zadnych problemow juz XPek sie zainstalowal. Sprobuj moze tak zrobic.
    Niestety Windows jest chyba najbardziej wadliwym, i jednoczesnie najbardziej popularnym systemem. Ja sie juz do tego przyzwyczailem i po prostu sie nie przejmuje jego blebami ktore sa nieuniknione.
    Co do "literacji" partycjii... Ja u siebie mam tak: C system, D dvd, E partycja, F G dysk w kieszeni i X virtual. Jak widzisz rowniez naped elastyczny mam pomiedzy twardymi (ktore de facto sa jednym...) i dziala... Wiem ze u mnie spowodowane jest to tym ze twardziela mam w SATA, ale nie wiem dlaczego dokladnie:P
    Jedna uwaga: zapewne wiesz o tym ale przypomne ze podczas bootowania sie z dyskietki badz plytki, system tworzy sobie automatycznie virtuala gdzie zapisuje wszystkie niezbedne do dzialania pliki. Takze sprobuj moze z kolejnymi literami dyskow tzn. D, E, F...
    Powodzenia w walce z wiatrakami (bo walka z Winami jest nie do wygrania:P).

ale jak wsadze sformatowany dysk to przy utuchamianiu wyskakuje komunikat po angielsku żeby wsadzić dysk z systemem. Jeśli z dyskietki uruchomie wpisuje setup chwilke myśli i wyskakuje takie coś: Przerwij pOnów Zrezygnuj :/ o co z tym chodzi ? chyba nie ma znaczenie do jakiej taśmy podłanczam :/

Dodam że przy uruchamianiu z dyskietki pokazuje sie komunikat że dysk nie ma poprawnej partycji FAT lub FAT32 :/ i wyskakują 3 punkty dopiero potem wpisuje setup i wyskakuje to przerwij ponów....
    może mam źle wsadzoną zworke (wątpie) jest na 1 miejscu od taśmy na master więc chyba ok

Masz dysk sformatowany NTFS a nie FAT moze. Musisz przeprowadnic format z tej dyskietki, On sobie wtedy zrobi taki jki bedzie mu sie podobal i juz.
    Co do tego twojego wpisywania setup to musle ze wpisujesz ze zlego dysku lub katalogu. Poszukaj odpowiedniego i dopiero wpisuj.

dzieki za odpowiedzi okazało sie że przyczyną było to że dysk twardy i cd-rom były na jednej taśmie. Wsadziłem drugą taśme i wszystko poszło gładko bez żadnego problemu

Heh. Postota istota geniuszu...

Uprawnienia umieszczania postów