-
[`] [`] [`]
W czwartek 17 marca nad ranem zmarła po długiej chorobie Andre Norton, autorka książek fantastycznych, zdobywczyni wielu nagród za swoją twórczość.
-
-
Re: [`] [`] [`]
To "Swiat czrownic" nie bedzie kontymuowany? Wielka szkoda,,,[*]
-
Świat czarownic jest kontynuowany od dawien dawna przez innych autorów (wykorzystując originalnych nortonowskich bohaterów i miejsca), Norton pisałą też powieści "na spółkę". Szkoda świetnej pisarki.
-
Masz Double racje, ale jakos nie spodobala mi sie zadna kontynuacja powyzszej serii, autorstwa innego niz pani Norton... To jednak jej pomysl, jej dzielo. Tak samo bylo z Tolkienem. Po jego smierci, jego corka bodajze, dokanczala "Sirmarilion", ale to juz nie bylo to samo... Napewno wiesz o co mi chodzi:P
-
mi też się nie podoba "dopisywanie" do oryginalnego świata nowych, często o wieeele gorszych i "bez ducha" powieści
-
Co do Tolkiena, to sie zgadzam Czytalem juz rozne przerobki, interpretacje, dokonczenia, ale to wszystko vanitas vanitas vanitas
-
Czasami nawet te powiesci, ktore wciaz pisza oryginalni autorzy sie psuja... Patrz Jordan, ktorego "Kolo czasu" bylo kapitalna ksiazka, jest coraz nudniejsze.. ja juz sobie dalem spokoj po parudziesieciu stronach "Sciezki Sztyletow".. Pamietam ze jak zaczynalem czytac to zachwycalem sie pomyslami i swiatem przez niego wykreowanym ..
To samo sie tyczy Pratchetta, Goodkinda..
-
nieskromnie uważam się za absolutnego znawcę pratchetta i też jestem skłonna zgodzic się, ze Mistrz czasami trafi formę - ale to u niego przybiera kształt sinusoidy - pomysły i żarty mają tendencję do powtarzania się, co może nudzić, ale ostatnie jego książki (np. 'the truth' czy 'night watch') tez są swietne
-
Lubie fantasy i właściewie tylko takie książki czytam, ale jakoś wcześniej nie znałem tego nazwiska...
Uprawnienia umieszczania postów