Post był odpowiedzią na stwierdzenie, a właściwie wątpliwość (słuszną moim zdaniem) napisaną przez Eryka na temat "herpetologów": O'Shea i Irving.

Ja strasznie nie lubię jak mi ktoś wciska kit, szczególnie w dziedzinie o której mam pewne pojęcie.
Z racji mojej nieposkromionej ciekawości w jakich to " najlepszych czasopismach
> zwiazanych z szeroko rozumiana branza, w takich w ktorych zaden
> polski...naukowiec majacy dukturat z podobnej dziedziny nawet
> sobie nie pomarzy" publikuje pan Marc O'Shea postanowiłem poświęcić troszkę czasu i poszperać. Niestety pan Marc O'Shea nie ułatwia zadania, gdyż swoje publikacje, wbrew przyjętym w nauce obyczajom, na swojej stronie internetowej skrzętnie ukrywa. Dotąd nie spotkałem owego pana na żadnym kongresie herpetologicznym (może nieśmiały bardziej ode mnie ?) i żadnej też jego publikacji nie zanotowały moje szare komórki.
Z racji faktu, że literatury fachowej szukam właściwie codziennie, poradziłem sobie także z przypadkiem pana O'Shea. Choć, jak wiadomo, mogłem nie dostrzec jakiś wybitnych dzieł, chętnie uzupełnię więc spis, jeśli ktoś coś podrzuci.

A oto publikacje, które udało mi się odnaleźć:

O'Shea, Mark. 1992. Expedition Field Techniques: Reptiles & Amphibians. Expedition Advisory Centre, London, 28.

O'shea, Mark T. 1993. Carlia bicarinata (Bicarinate four-fingered skink). Partial albinism. Herpetological Review. 24 (2):59.

O'Shea, Mark T. 1993. Carlia fusca (brown four-fingered skink). Display behavior. Herpetological Review. 24 (3):105.

O'Shea, Mark T. 1994. Micropechis ikaheka (small-eyed or Ikaheka snake). Ophiophagy. Herpetological Review. 25 (2):70.

O'Shea, Mark T. 1994. Micropechis ikaheka (small-eyed or Ikaheka snake). Cannibalism. Herpetological Review. 25 (2):70-71.

O'Shea, Mark T. 1994. Eunectes murinus (northern green anaconda). Cannibalism. Herpetological Review. 25 (3):124.

O'Shea, Mark. 1994. The herpetofauna of coconut husk piles on Kar Kar Island, Madang Province, Papua New Guinea: The initial surveys. ASRA Journal. 1994 51-72. Papua New Guinea

O'Shea, Mark. 1996. A Guide to The Snakes of Papua New Guinea. Independent Publishing, Port Moresby, PNG, xii + 239. Papua New Guinea; Field guide

O'Shea, Mark. 1996. The reptiles and amphibians of Papua New Guinea. Rephiberary. 1996 (222):2-5.

Podsumowanie:
Większość z owych artykułów to krótkie notki (objętość połowy strony do 2 stron) w Herpetological Review. Czasopismo na pewno zacne, ale bez Impact Factor, z mojego instytutu publikują tam studenci starszych lat i doktoranci (co prawda wybitni), patrz choćby na spis treści do numeru z 2004 roku: 35 (4):402, artykuł o walkach samców zaskrońca (spisy treści czasopism herpetologicznych są na stronie www.herplit.com trzeba wejść w Journal Contens). "Rephiberary" to biuletyn, inne czasopismo to jakiś podróżniczy magazyn. Prawdopodobnie jedynym cennym wydawnictwem autorstwa tego pana jest przewodnik o wężach Nowej Gwinei, ale to ocena wyłącznie na podstawie liczby stron i tytułu bo nie widziałem tej książki.

Pytany o własne badania naukowe pan O'Shea odpowiada: "my own research has taken a backseat" i w wypada się z nim tylko zgodzić.
Pan O'Shea jest na pewno świetnym podróżnikiem, gwiazdą telewizji i obiektem westchnień bardzo młodych adeptów "herpetologii", ale na pewno nie jest herpetologiem czyli naukowcem działającym w branży herpetologicznej. Owszem, 10 lat temu podejmował jakieś próby zostania nim, ale kamera była bardziej pociągająca. A co do publikacji polskich herpetologów to trudno byłoby znaleźć takie czasopismo na świecie o którym polscy herpetolodzy mogliby "nawet nie marzyć" bo publikują w czasopismach z najwyższej półki (nie tylko herpetologii, ale w ogóle zoologii), absolutny top, gdy chodzi o impact factor i inne wskaźniki świadczące o pozycji pisma. Cóż, jest nas mało, ale jesteśmy świetni. Bez cudzysłowiu i bez .