Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Mam problem ze stroną

Mam problem ze stroną

moja stronka na różnych komputerach (a nawet na tych samym ale na innym użytkowniku) ma różnej wielkości czcionke. Raz jest taka: http://www.echostar.pl/~rados105/1.JPG , a na innych komputerach: http://www.echostar.pl/~rados105/2.JPG. Jeśli ktoś wie jak temu zaradzić, to prosił bym o pomoc.

Insebio
    Guest

Re: Mam problem ze stroną

A czy rozdzielczosc sa takie same i czy monitory maja jendakowa ilośc cali??

Pomóc moze jeszcze ustalanie wielkosc czciaki w punktach.
    Np. tekst wielkosc 10pt ma zawsze litery wysokie na 3,5mm-zarówno na wydruku jak i na ekranie monitora, niezaleznie od ustalonej rozdzielczosci.

Absolutne jednostki miary(ich uzywamy do pisania tekstu):

in - cal = 1in=25,4mm
    cm - centymetr
    mm - milimetr
    pt - punkt = miara drukarska, 1pt = 1/72in = 0,35mm(w zaokragleniu)
    pc - pica = 1pc =12pt = 4,23mm

Nie uzywamy natomiast wzglednych jednostek miary:

em,px,pocent

tak, takie same rozdzielczości.
    Jak już wcześniej pisałem: Nawet na tym samym komputerze, na innym użtkowniku (o takiej samej rozdzielczości) wygląda inaczej, te screnny są zrobione na jednym kompuerze

A co do innych jednostek, to da się nimi ustalić wielkość tekstu na stronie, jaką komende wpisać??

Insebio
    Guest

Tak jak pisałem używaj wartosci absolutnych.

Istnieje również mozliwosć ze w ustawieniach przegladarki ty masz normalny tekst ustawiony a np. twój tato który dajmy na to nie dowidzi ma powiekszony tekst...

Co do tych parametrów no to jak piszesz w html to podajesz wielkość czciaki np. 10pt i to tyle....

Zreszta jak chcesz sie czegos dowiedzieć i pogadać konkretnie to zagadaj do mnie na gg...

sigsauer
    Guest

Może tez zależeć od edytora którego używasz!!! Przynajmniej ja miałem taki kłopot..... Miałem odchylenia w wielkości tekstu na różnych kompach, uzytkownikach i przeglądarkach. Skalowałem tekst na piechotę.....metodą prób i błedów, wartości rozmiaru miałem wszędzie jednakowe.....

Insebio
    Guest

sigauer nie ma co sie dziwić jesli do projektowania strony uzywałeś WebMastera albo FrontPage Expres vor Windows.....

Profesorek jeśli chcesz sie dowiedzieć konkretnie i szegółowo jak sobie z tym poradzic oraz jak robić spoko strony to zapraszam do mnie na gg....(4540666)

Atrax Robustus
    Guest

Profesorek - jak uzywasz explodera, to wejdz do zakladki widok---> rozmiar tekstu.

sigsauer
    Guest

Do Insebio:
    Własnie jest co się dziwić bo nie korzystałem z żadnego z nich ............ żrodlo kodu było sprawdzanie trzykrotnie .. nie tylko przeze mnie.....

Insebio
    Guest

W takim razie pewnie tak jak mówiłem trzeba zmienic rozmiar tekstuw ustawieniach przegladarki....

Instrukcja tak jak napisał Atrax Robustus.

Ew. podeslijcie mi ta strone na maila i ja zobacze co jest...

Uprawnienia umieszczania postów