Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: inkubator dla gadów

inkubator dla gadów

witam.
    Prosze o sugestie jak duza ma byc wentylacja w inkubatorze dla gadów i co sadzicie o tym aby w podloze (mieszanina kostki kokosowej z piaskiem 50/50) umiescic kabel grzewczy 25 wat z zainstalowanym termostatem. Wilgotnosc chce utrzymywac poprzez wlewnie wody na podłoże (w jednej czesci nizsze -tam wlewac wode a na podwyzszeniu ulozyc jaja- mysle ze podloze podciagnie wode ).Pojemnik jest zrobiony ze styropianu.

czy grzałke akwarystyczna mozna umiescic w podłozu chodzi mi o to czy sie nie spali nie bedac w wodzie.

Prosze o odpowiedz.Dodam ze w tym inkubatorze beda jajka agamy brodatej.

Re: inkubator dla gadów

zmaścisz sprawe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    po co cudować, lepiej zrobić ten prosty a wyjątkowo skuteczny inkubator słożony z dwóch akwariów(mniejszego i większego). do mniejszego wkładasz substrat, wkładasz je do większego i do większego nalewasz wode do poziomu torfu w mniejszym i wkładasz do niej grzałke z termostatem. Jajka (co jest oczywiste ) kładziesz na torf w mniejszym akwarium.
    wszystko przykrywasz ukośnie położoną szybą!!!!!!

a tak pozatym to Agamy brodate złożyły ci jajka??
    Jak tak to gratuluje
    A masz pewność że są zapłodnione??

jeszcze nie zlozyly dopiero zloza na dniach wiec musze miec gotowy inkubator )

acha

mam pytanie jeszcze czy grzałka akwarystyczna z termostatem moze nie byc w wodzie tylko w podłoży czy sie nie spali taka 25w

Cześć,

wentylacji nie potrzebujesz aż tak dobrej jak przy terrarium.

Nie wiem, czy ten pomysł ze ściółką i wodą będzie ok - mogą wystąpić zbyt duże zmiany temp. i wilgotności.

Zapraszam na snakes.pl do działu TERRARIUM i potem INKUBATOR. Tam znajdziesz instrukcję jak zrobić inkubator według wielokrotnie sprawdzonych projektów.
    Zamiast maty grzewczej (jak na fotkach) albo grzałki akwarystycznej możesz użyć spokojnie kabla grzewczego.

Pozdrawiam

dzieki za informacje a co z ta grzałką czy mozna ja włozyc w podloze (czy sie nie spali)ten inkubator ze strony chyba to wykożystam dzieki.Ale prosze tez o odpowiedz o to grzalke?

Grzałka ma duże szanse się spalić.

Kabel grzejny najlepiej umieścić w pokrywie, wówczas nie ma niebezpieczeństwa skraplania się wody na pokrywie i spadania tych kropli na jaja co prowadzi szybko do ich zamierania.

Uprawnienia umieszczania postów