Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: łacina

Mieszany widok

łacina

och jak czasami mnie denerwuje jak niektorzy terrarysci uzywaja dlugich skomplikowanych nazw lacinskich swoich zwierzakow wiedzac ze jest krotsza i prostsza nazwa polska.Czasami to jest przesada.To tak jakbym ja napisal ''moj anolis carolinensis'' sie np zesral.Albo moja ''felsuma madagascariensis grandis''nie jadla od trzech dni.Po co szukac tych liter na klawiaturze i sie meczyc z lacinska pisownia...

Re: łacina

Bo jak ci napiszę, że mój wąż królewski nie zrobił kupy to nie będziesz miał pojęcia o jakim wężu mówię. Ja nie rozumiem po co się męczyć i stukać nazwy polskie, skoro i tak nie wiadomo o czym mowa.

hmmm
    np. nazwy polskie modliszek sa tak bezsensowne i glupie ze powinno sie ich bezwzglednie nieuzywac !
    lepiej uczmy sie laciny...

nazwy łacinskie są uniwersalne, niezmienne (no, nie zawsze, jak niedawna zmiana elaphe na pantherophis czyjakmutam) i nie wprowadzają zamieszania. Przy nazwach oczywistych i szeroko znanych jak właśnie np. gekon lamparci czy felsuma/dniówka madagaskarska nie trzeba (bo po co) rozpisywać: phelsuma madagascariensis. Ale znakomita większość gatunków ma i nawet po kilkanaście synonimów nazwy i wtedy najlepiej posługiwac się łaciną... a bardziej obyci w gatunkach i tak będą od razu wiedzieć o co chodzi...

Z tego co wyczytałem z twojego posta wynika że nie lubisz łaciny.Przyzwyczaisz się do niej tak że będziesz pisał Brachypelma czy coś innego bez upewniania się do poprawnej pisowni(jeżeli sprawdzasz).Też jej nie lubiałem.

łeheh wiekszosc zwierzat nie ma nazwy polskiej wiec sie posługujemy nazwami łacinskimy to najlepsze rozwiazanie :P

Atrax Robustus
    Guest

"Przed chwila w mojej piwnicy zobaczylem samice zyzusia tlusciocha, jednakze nasosznik trzęś wydal mi sie o wiele bardziej ciekawy..bla bla"

Jaca16 - mam pytanie - ktory ptasznik podoba Ci sie bardziej? Ptasznik olbrzymi, czy ptasznik gigant?
    Nieee... nie... ja naprawde uwazam, ze jednak lacina jest o wiele lepsza. Szanuje mowe ojczysta, ale moim skromnym zdaniem, jezyk polski, czy angielski "ssie" jesli chodzi o nazewnictwo gatunkow. Uzywajac laciny trafisz do wiekszego grona odbiorcow, (nie tylko tych zagranicznych), ktorzy moga akurat nie wiedziec, co to jest "ptasznik zdobiony".

Laciny lepiej uzywac chocby dlatego, ze jest o wiele bardziej popularna i w 100% uniwersalna dla wszystkich gatunkow.
    Z polskich nazw (przynajmniej jesli chodzi o arachnologie), takie nazwy jak ptasznik kedzierzawy, czy czerwonokolanowy weszly juz naszemu spoleczenstwu w krew, ale wszelkie inne o wiele czesciej powoduja kolizje i niezrozumienie, anizeli przyczyniaja sie do czegos dobrego :]

Wiec, jesli chodzi o cala reszte, to moim zdaniem, polskie nazewnictwo jest jak Media Markt... powinni tego zabronic.

chrzanu
    Guest

ja tam wole łacine niz polskie nazwy.
    łatwiej idze coś skojarzyc.

cyclosternum
    Guest

øacina jest fajna przynajmniej dogadasz sie w sklepie poza granicami kraju i nie ma z tym problemu a polskie nazwy sá do %#%^

ja wiem o co wam chodzi ale pisanie lacinskiej nazwy np agamy brodatej albo gekona lamparciego jest bezsensu.Chodzilo mi o takie zwierzeta ktore maja tylko jedno wytlumaczenie z laciny.

Uprawnienia umieszczania postów