Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Zdzisław Beksiński nie żyje

Zdzisław Beksiński nie żyje

W nocy z wczoraj na dzisiaj spotkała nas wielka strata - we własnym mieszkaniu został zamordowany Z. Beksiński - jeden z najlepszych współczesnych malarzy.

I jak tu twierdzić, że kara śmierci jest niehumanitarna, skoro we własnym domu może Cię zamordować byle śmieć....

Dla tych, którzy go nie znają polecam poniższy artykuł:

KLIK

Atrax Robustus
    Guest

Re: Zdzisław Beksiński nie żyje

Poruszylo mnie to i to bardzo

Zamordowano symbol mojego miasta. Beksinski byl dla mnie jednym z najciekawszych i najlepszych malarzy. Zreszta chyba i nie tylko dla mnie.

Dark Raptor
    Guest

Byłem zszokowany. Zdzisław Beksiński był jednym z moich ulubionych twórców (m. in. obok H. R. Gigera). Miał ogromną wyobraźnię, charakterystyczny, niesamowity styl. Najbardziej zaimponował mi tym, że potrafił zaadaptować się do nowych technik w sztuce, mimo swojego wieku.
    Odszedł niezwykły, nietuzinkowy człowiek.

Jeśli dobrze wiem, to w Sanockim muzeum macie całkiem niezłą kolekcję jego obrazów.
    Niestety to jest tak daleko od Poznania i tak bardzo nie po drodze, że nie mam okazji jej obejrzeć.

Atrax Robustus
    Guest

Zgadza sie i zareczam Cie - naprawde warto to zobaczyc. Cala wystawa robi ogromne wrazenie.
    Styl tego czlowieka to jedna wielka, oddzialujaca na wyobraznie zagadka. Zawsze go za to podziwialem.

Dark Raptor
    Guest

Ponadto Beksiński, w testamencie, przekazał wszystkie swoje dzieła do tego muzeum. Muszę kiedyś je zobaczyć, ale też mam daleko :-/

Ja do tej pory miałem okazję być jedynie na wystawie w poznańskim Zamku jakieś 1,5 roku temu. Przedstawili ok. 30. prac + kilka prezentacji i wywiadów odtworzonych na projektorze.
    Poza tym mam jedynie dwa albumy plus to, co uda mi się znaleźć w Sieci.

Ehhhh, mam nadzieję, że zanim tego bandziora złapie policja zrobią to jacyś dobrzy ludzie. Inaczej nie spotka go kara.

jak pisał Atrax- symbol mojego miasta i jak dla mnie legenda ie tylko Sanoka...

Nie jestem za karą smierci ale tamtemu kolesiowi najchętniej bym ręke ucioł.

okropne fatum wisi nad Beksińskimi... Syn malarza popełnił samobójstwo kilka lat wcześniej... Zszokowało mnie to morderstwo - zawsze uwielbiałam jego obrazy, nawet pisałam o nich referaty i recenzje
    śledztwo pokazuje, ze mordercą mógł być ktoś znany Beksińskiemu, bo nie było żadnych śladów włamania się do domu szamotaniny czy kradzieży... już podobno namierzyli Jego znajomego... jestem ciekawa, czy to mogło mieć coś wspólnego z tym, że Beksiński był homoseksualistą... paskudne czasy, że z zimną krwią morduje się wielkich ludzi... :/

Uprawnienia umieszczania postów