-
Terrarium - oświetlenie oraz pokrywa
Witam, mam dwa pytania:
Czy oświetlenie może być zamontowane tak jak na załączonym obrazku? Czy nie grozi to poparzeniem pająką?
Czy pokrywa terrarium może być zrobiona ze sklejki?
-
Re: Terrarium - oświetlenie oraz pokrywa
sorka fotka sie nie zalaczyla :/
-
fajny rysunek
pozdrawiam
noe
-
thx, ma sie ten talent
-
może być, tylko pamiętaj o wentylacji i pilnuj wilgotnosci, bo ta zarowka wewnątrz moze szybko przesuszyc małe terrarium.
-
Dzięki, a co do wętylacji, to czy wystarczy przewiewna pokrywa? Niestety nie mam w bocznych ściankach terra otworów.
A co powiecie na taki szalony pomysł żeby wmontować w pokrywe maluśki wentylatorek?
-
Ja mam takowy wentylatorek i b. dobrze sie sprawuje! polecam
-
James - lepiej żeby wentylator wdmuchiwał czy wydmuchiwal powietrze?
-
Uważaj tylko na sklejkę i jej reakcję na wilgoć. Sklejka będzie pęcznieć i wypaczać się, szczególnie, jak wywiercisz otwory. Będzie duża różnicz temperatur przy lampie, to też źle podziała na sklejkę. Lepiej poświęć parę złotych i zainstaluj pokrywę z pleksi. Otwory daj wyciąć specjaliście, bo potrzebne będą dwa. Jeden prostokątny, jako wentylacja. Od góry ten otwór zabezpieczasz drewnianą ramką do zdjęć (jej częścią) z umocowaną silikonem siatką plastikową (jak do okien). Drugi otwór posłuży do zamontowania żarówki. Jeszcze lepiej byłoby zamontować lampkę halogenową (nie będzie zwisać w terra).
-
Hm właściwie miałem zamiar wywiercić kilkanaście małych otworków wentylacyjnych i jeden duży na żarówkę. Czy tak też może być?
Uprawnienia umieszczania postów