-
Wąska specjalizacja rozwiązaniem na męczenie zwierząt?
Jeżeli w sklepach zwierzaki są trzymane w niedpowiednich(ale nie karygodnych!) warunkach np. brak UV przez kilka dni, od sprowadzenia towaru do jego sprzedania, to krzywda im się nie dzieje. Wiadomo warunki przejściowe, nie ma co inwestować na tydzień, itd. itp. Może jst to dobre dla sklepu, który sprawadził coś sporadycznie na zamówienie, ale ma to swoje istotne wady.
Po pierwsze kupujący myśli że te warunki są ok i że tak można trzymać. Po wtóre, jeśli ktoś się nastawia na sprzedaż np. żółwi to przecież jak sprzeda jednego to zamówi nowe i tak w kółko. To już nie można mówić o warunkach przejściowych tylko o stałym trzymaniu - co z tego że lokator się zmienia. Warto wtedy zainwestować w urządzenie terarium. Jak gad będzie ładnie i odpowiednio wyeksponowany to przyciągnie uwagę większej liczby klientów.
A teraz do rzeczy.
Uważam że w dużych miastach powinny powstawać małe sklepy o wąskiej specjalizacji z fachową obsługą i dobrą reklamą. Każdy woli kupić Legwana w "specjalistycznym sklepie z legwanami" czy też w sklepie "same gady" niż w zoo u Jacusia z obsługą, która nie ma o nich zielonego pojęcia. Tak jak po dobry rower idzie się do sklepu rowerowego a nie do tesco.
Hmm sam nie wiem czy to by się przyjęło... myślę że tak. A Wy?
-
Re: Wąska specjalizacja rozwiązaniem na męczenie zwierząt?
No ja myślę inaczej... nie ma co liczyć na taki pomysł i realizację go.... powód jest jeden, chodzi o pieniądze... kto będzie inwestował w taki sklep z legwanami? z góry można zakładać, że splajtuje... handlując samymi legwanami w jakimś mieście nie bardzo można zarobić... a co do urządzania sklepów, to pomysł jak najbardziej dobry no i są w Polsce sklepy ładnie i fachowo urządząne
Pozdrawiam
Leny
-
idea piekna, jak wszystkie idee...
Pozdrawiam
Mark0wy
-
pomysl swietny. podoba mi sie tym bardziej dlatego, ze sama trafilam na "zielonego" sprzedawce legwana i wynikly z tego powodu same niedobre rzeczy. jednakze pomysl to nie wszytsko. jak juz wspomnieli ludzie-chodzi o kase. watpie czy kiedykolwiek cos takiego zaistnieje, a szkoda bo by sie przydali sprzedawcy znajacy sie na zwierzakach, ktorymi handluja.
pozdrawiam
noe
-
a sklepy internetowe?:> z tego co wiem to raczej wlasnie pasjonaci gadów/plazow zakladaja tego typu e-sklepy, i coprawda, trudno by 1 osoba znala sie na kazdym zwierzaku ktore ma w ofercie, ale przynajmniej, w miare mozliwosci, sa w stanie rzetelnie doradzic.
w rzeczywistosci, w naszym spoleczenstwie, sklep stricte z gadami, nie ma szans sie utrzymac. Niestety polscy terrarysci, bardzo sie cenia, i swoja, nawet srednia wiedze kosmicznie wyceniaja, oraz fizycznie, zapotrzebowanie na gady jest jeszcze stosunkowo male, i ze sprzedazy samych gadow klientom detalicznym (przecietny klient zachodzacy do sklepu szuka malej, taniej, i co najwazniejsze - kolorowej jaszczurki) sklep sie nie utrzyma.
-
Kierownicy sklepów, szczególnie tych dużych mają trochę spaczony pogląd na handel zwierzętami. Jesteśmy po rozmowie kwalifikacyjnej do pracy w sklepie zoologicznym (bardzo dużym). W trakcie rozmowy wyszła sprawa (ja napomknęłam) opieki, żywienia, sprzątania u zwierzaczka w pojemniku (klatce itp.) oraz informowania klienta o warunkach hodowli. Kierowniczek na to odpowiedział, że zwierzę ma być w sklepie najwyżej tydzień i ma być sprzedane. W związku z tym, wiedza fachowa nie jest w sklepie konieczna, a klient po co ma się poznać na hodowli. Im więcej zwierzaczków niekompetentny klient uśmierci, tym większy biznes dla sprzedawcy. Po drugie wielka przebitka w sklepowej cenie. Kupujesz towar z niewiadomego źródła, bo w sklepie znalazł się on z "sufitu", nieraz w stanie wskazującym niezły przemyt. Znawca rynku woli poszukać bezpośredniego dojścia do hodowcy. Zawsze pewniej.
-
Talullah, podaj mi nazwe sklepu i lokalizacje a ja wlasciciela skurwysyna sam usmierce i w dodatku bardzo kopetentnie.
-
a moge wiedziec jaki to sklep? moze odwiedze
pozdrawiam
noe
-
Każdy i większość... Taki jest po prostu rachunek ekonomiczny w tym kraju... Dopóki precedensowo jakiś sklep nie zapłaci konkretnej kary pieniężnej za to, że źle się opiekuje towarem, to będzie jak jest Specjalizacja tu niewiele da, społeczeństwo mamy jakie mamy, i większości nie interesuje wiedza na temat, oni chcą pooglądać, i żeby było ładniej i więcej niż w zoo... Za lat ileś może...
-
..."Uważam że w dużych miastach powinny powstawać małe sklepy o wąskiej specjalizacji z fachową obsługą i dobrą reklamą..."
))))
Uprawnienia umieszczania postów