Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jakie gatunki moge sfotografować na Chorwacji??

Jakie gatunki moge sfotografować na Chorwacji??

Przygotowuje się do wypadu na Chorwacje i chcę dokładnie sie dowiedzieć jakie gatunki ciekawych zwierząt mógłbym tam sfotografować? Powoli staje się to moją obsesją i chciałem sobie zrobić ewentualną listę "celów":] do uwiecznienia na foto.
    Jade dopiero w czerwcu ale nie chcę wszytkiego później robic na ostatnią chwilę.

Dzieki z góry i pozdrawiam!

Re: Jakie gatunki moge sfotografować na Chorwacji??

Aaa... i jeszcze jedno gdize ewentualnie miałbym ich szukać tzn. mniej więcej wiem ale jakbyście dali znac to byłbym wdzięczny.

Witam! Gdy bylem tam ostatnio to nie widzialem ciekawych zwierzakow ladowych ale za to w wodzie sa. W chorwacji mozesz znalesc troche krabow (ja mieszkalem w hotelu przy zatoce i niestety krabow tam nie bylo :/) i jak dobrze poszukasz pod kamieniami na dnie to sa tez ośmiornice - ja widzialem dwie. Oprocz tego dziwne morskie ślimaki, rozgwiazdy, wężowidła itp. Polecam zaopatrzyc sie przed wyjazdem w sprzet do nurkowania - płetwy, jakas dobra maska plus ewentualnie rurka.

Tzn ja tam już kiedyś byłem i nie zwróciłem w tedy uwagi na zwierzęta.
    Mam tam jakiś sprzęcior do nurkowania ale fotografie w wodzie raczej odpadają:]

Dark Raptor
    Guest

He, he... temat rzeka. Zwłaszcza jeśli idze o faunę południową.

Jeśli chodzi o owady, to robiłbym foty wszystkiego co się rusza. Koniecznie sprawdzaj kwiaty (głównie baldaszkowate). Niezłym źródłem ciekawych owadów są też odchody i nadpsute zwłoki zwierząt. Wieczorem możesz sobie połapać okazy lecące do światła (podświetlaj np. prześcieradło lub białą ścianę). Możesz też je wabić na lekko fermentujące owoce. Szukaj też pod kamieniami, na piaszczystych łachach, przeczesuj krzaki... wszędzie coś interesującego znajdziesz.

Kwestia farta, wyczucia itp.. W każdym razie zazdroszczę :>

A gadów i innych tego typu zwierzaków jest tam również dostatek.

Silent_Dragon
    Guest

Witam
    W chorwacji jest pelno modliszek ale gatunków nie znam. Wiem bo ciocia tydzien temu wrocila i narobila mi zdjec modliszek.
    Pozdrawiam

z modliszek mozesz spotkac:
    -iris oratoria
    -mantis religiosa
    -empusa (niewiem czy fasciata czy pennata)
    -i jeszcze jakas jedna ktorej nazwy niepamietam

- empusa fasciata
    - ameles (wydaje mi sie ze wystepuje kilka gatunkow z tego rodzaju)
    - chyba jeszcze rivetina baetica ale nie mam o niej zbyt wiele informacji i jej jeszcze nigdy nie spotkalem.

Uprawnienia umieszczania postów