Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: baterie-olympus

baterie-olympus

Mam w instrukcji obsługi nazwy baterii ktore moge stosowac w moim cyfrowym aparacie:
    dwa ogniwa NiMH (AA), dwie baterie alkaiczne(AA)
    Czym sie roznią tre baterie? Cz te AA to zwykłe paluszki? Jak rozpoznac czy bateria jest alkaiczna gdy nie jest to napisane i jak sprzedawca sie nie zna?

chrzanu
    Guest

Re: baterie-olympus

alkaliczne to takie normalne paluszki chyba a NiMH to są takie jakie masz w komórce bądź też lion masz w komórce czy jakoś tak.

Kurcze, odpisalem raz i cos nie doszlo :/ Alkaliczne (AA) to paluszki ktore po wyczerpaniu wyrzucasz (do punktu skupu oddajesz), na tych bateriach powinno pisać "alkaline".
    NiMH (AA) to akumulatorki w kształcie paluszkow ktore po wyczerpaniu mozesz zaladowac.

ja mam a aparacie APS taką Litowo-Jonową trochę nizszą i szerszą od zwykłego paluszka . to chyba jest nImh , koszt na allegro o ile się nie myle jakieś 13 zł.

Litowo-jonowa to Li-ion, a NiMH to bodajże niklowo wodorkowa, ale głowy nie dam.

Dokladnie tak. Po prostu mozesz stosowac zwykle paluszki alkaliczne i tej samej wielkosci baterie "akumulatorki" do powtornego ladowania.

Uprawnienia umieszczania postów