-
tak ogólnie?
Chciałabym kupić sobie jakieś zwierzę, które żyje w terrarium (np.:krab, żłów). Jak myślicie jakie jest najlepsze? Proszę o ocenę ogólną :-) Jestem początkująca, więc gustuję w zwierzętach, które są łatwe w utrzymaniu. Proszę odpiszcie mi, Ewa
-
-
Re: tak ogólnie?
Chyba każdy powie co innego Ja jak zaczynałem miałem stepowe, czerwonolice i kraba- wszystkie kochałem
-
czerwonilicego tez mialam takie malenstwo.4cm. ale cos mi z nim piesek zrobil... tzn woda wokol akwa byla rozchlapana a pies mial mokry pysk :/ moj zolwik niefajnie skonczyl.. ale fajny byl
-
chmmm to pytanie spowoduje pewnie lawine postow... mysle ze wpierw musisz sie zastanowic jaki rodzaj zwierzaka cie interseuja (gad, plaz, owad, pajeczak, skorupiak etc), czy masz miejsce i pieniadze na odpowiednie terra, czy bedziesz miala czas o nie dbac, czy masz staly dostep pokarmu dla danego zwierzecia, czy domownicy sie na nie zgadzaja (;-)) a potem poszukac na tej stronie zwierzat ktore cie interesuja, sprawdzic czy nadaje sie ono dla poczatkujacych i czy mozesz mu zapewnic odpowiednie warunki. na poczatek propunuje:
-zolwia stepowego/greckiego
- szyszkowce, anolisy zielone, gekona lamparciego lub ktoregos z mniejszych gatunkow, agame brodata, scynki
- weza zbozowego lub mahoniowego, pytona, ktoregos z wezy mlecznych(lancetoglowow)
- karliki szponiaste, rzekotke australijska lub zielona, zabe szponiasta, ew.zabe rogata
- straszyki, patyczaki, kruszczyce, karaczany, modliszki np gastrice
- brachypelme emilie/smithi/albopilosum lub acanthoscurrie geniculate
- kraby
na poczatek na prawde nie warto:
- wbrew pozorom legwana zielonego, felsum, gekonow toke, jaszczurek teczowych, bazyliszkow, waranow oczywiscie, zolwia czerwonolicego (tu jednak mozna sie klocic) i innych zolwi ladowych oprocz tych 'dozwolonych', duzych dusicieli i ptasznikow otporcz tych ww. - ze wzgledu na agresywnosc, delikatnosc lub duze wymagania tych zwierzat
your choose, pozdrawiam
-
your choice sie pisze
pozdrawiam )))
-
ja tam zaczynalam od 'fabryki' slimakow i patyczakow oraz gekona toke <-- to nie bylo madre
-
o kurde, faktycznie, i ja chodze do klasy angielskiej <lol2> )))) |-)
-
Ja swoja przygode zaczynalem od ptasznikow
-
poczytaj artykuły i sobie coś wybierz..
Uprawnienia umieszczania postów