-
Re: Terrarium inaczej - Co wy na to?
OK urywam watek; jednym sie podoba innym nie; normalka. Dla tych ktorym sie podoba koncze projektowac nowe :-)))) i podesle mimo slow krytyki (za ktora tez dzieki)
aaa propos "zwolennikow terrariow jak najwierniej odwzorywujacych srodowisko naturalne danego gatunku" to sprobojcie trzymac legwana w terrarium wilgotnym z bogata obsada roslinna - w koncu tak zyje.
-
brawo, brawo! o taki komentarz mi chodzilo
-
Wlasnie dlatego nie trzymam legwana. Nie zapewnilbym mu nalezytych warunkow. A tym zwierzetom, na ktore sie zdecyduje nie funduje srodowiska rodem z innej planety. Jestem zdania, ze zwierze najlepiej sie czuje i prezentuje w srodowisku jak najbarzdziej zblizonym do tego, w ktorym zyje w naturze. Choc kto wie.... Mars nie jest jeszcze do konca zbadany...
-
wiesz to terra przypomina mi jedna plansze z wormsow lub fragment filmu pamiec absolutna powiedz gdzie kupiles te male zielone ludziki ktore tam zamieszkaja???)
tylko mi nie mow ze je przemyciles z Marsa)
:P
-
trochę dziwna kolejność , najpierw coś budujesz a potem zastanawiasz się dla kogo. bo się chyba zastanawiasz? w tym przypadku chyba będzie trudno znaleść lokatora, który tu przeżyje. wizualnie wygląda ciekawie tylko czy to powinno być terrarium? na pewno taka konstrukcja wymaga fantazji i sporych umiejętności ale czy to wszystko przełoży się na efekt jakim jest prawidłowa hodowla żywej istoty?
czy ta praca nie została wykonana tylko w celach ambicjonalnych bez zastanawiania się nad dobrem zwierzaka?
-
-
A skąd wiecie co będzie tam trzymał? Może: swierszcze, mrówki itp. :P
-
Zważywszy, że terrarium odwzorowujące naturalne warunki dla niektórych gatunków musiałoby zawierać stare opony, torebki foliowe i stłuczkę szklaną takie rozwiązanie wydaje się być OK. Mnie się podoba. To, że zwierzęta świetnie się czują i mnożą w amerykańskich szuflandiach dobitnie świadczy o tym, że w d..... mają wystrój i kolorystykę wnętrz. Te naturalne niby warunki ludzie robią dla siebie a nie dla zwierząt - im jest wszystko jedno czy chowają się pod kawałkiem kory czy pod doniczką. A tym, którzy tak głośno krzyczą o naturalnych warunkach proponuję przerobienie na terrarium całego mieszkania - nawet największe terrarium nie ma nic wspólnego z naturalnością, oraz wprowadzenie paru pasożytów i drapieżników do terrarium - to będą właśnie warunki naturalne. Czemu niby mamy wybierać tylko niektóre aspekty życia w naturze typu kwiatki i skałki......... Pomijając wszystko 100 razy wolę taki marsjański widok od plastikowych kwiatków - to właśnie uważam za szczyty bezguścia i kiczu..........
-
Zgadzam się z przedmówcą kompletnie.
-
Mialem sie juz nie wlaczac - ale dzieki - to mnie mobilizuje do skonczenia nastepnego terra :-)
Uprawnienia umieszczania postów