Witam!

Oto schemat mojego terrarium, które mam zamiar niedługo zacząć robić . Zamieszka w nim (do czasu az z niego wyrosnie :P) Pyton tygrysi który ma obecnie ponad 180 cm.

A teraz troche na temat budowy:

Cały szkielet terrarium bedzie zrobiony z drewnianych belek (na schemacie kolor brązowy) 10x10 [cm] oraz 10x5 [cm]. Belki 10x10 to te w pionie, zaś 10x5 w poziomie (szkielet jest dosyć masywny ponieważ będzie miał za zadanie utrzymać w przyszłosci na sobie terrarium o podobnych wymiarach). Na niebiesko zaznaczyłem szyby, (grubość szyb nie jest jeszcze ustalona... zalezy od prowadnic, ale myślę, że 4mm albo 5mm) które będą umieszczone w prowadnicach. Ściany terrarium bedą zrobione z płyt OSB o grubości 12mm. Z lewej strony zamontowana będzie półka na wysokości ok. 40-50 cm. W środku terrarium bedzie zwisała na wysokości 60-80cm lampa (1) z żarówką grzewczą o mocy 100-150 W (i tu mi doradźcie... o jakiej mocy zarówke zamontować?Która będzie lepsza?). Z lewej strony nad półką bedzie zamontowany ceramiczny promiennik ciepła (2A), podobnie z prawej strony (2B). Prawy promiennik będzie zamontowany pod samym sufitem (czyli na wysokości około 90cm nad podłożem). I tutaj równierz zwracam się do was o radę: o jakiej mocy zamontować promienniki? Z lewej strony oczywiście bedzie promiennik o mniejszej mocy niż z prawej ponieważ bedzie zamieszczony 50-60 cm nad półką na której wąż czasami będzie się wygrzewał.
To tyle jeśli chodzi o schemat... Mam zamiar jeszcze zamontować w terrarium mini wodospad i być może (nie na pewno...) urządzenie "Fogger" firmy Exo-Terra wytwarzające mgiełkę . Do tego oczywiście jeszcze różne konary i roślinki... ).

No... Myślę, że to by było na tyle Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to piszcie. Być może wtedy projekt terrarium jeszcze się zmieni