Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Schemat mojego terrarium

Lord_Leoric
    Guest

Schemat mojego terrarium

Witam!

Oto schemat mojego terrarium, które mam zamiar niedługo zacząć robić . Zamieszka w nim (do czasu az z niego wyrosnie :P) Pyton tygrysi który ma obecnie ponad 180 cm.

A teraz troche na temat budowy:

Cały szkielet terrarium bedzie zrobiony z drewnianych belek (na schemacie kolor brązowy) 10x10 [cm] oraz 10x5 [cm]. Belki 10x10 to te w pionie, zaś 10x5 w poziomie (szkielet jest dosyć masywny ponieważ będzie miał za zadanie utrzymać w przyszłosci na sobie terrarium o podobnych wymiarach). Na niebiesko zaznaczyłem szyby, (grubość szyb nie jest jeszcze ustalona... zalezy od prowadnic, ale myślę, że 4mm albo 5mm) które będą umieszczone w prowadnicach. Ściany terrarium bedą zrobione z płyt OSB o grubości 12mm. Z lewej strony zamontowana będzie półka na wysokości ok. 40-50 cm. W środku terrarium bedzie zwisała na wysokości 60-80cm lampa (1) z żarówką grzewczą o mocy 100-150 W (i tu mi doradźcie... o jakiej mocy zarówke zamontować?Która będzie lepsza?). Z lewej strony nad półką bedzie zamontowany ceramiczny promiennik ciepła (2A), podobnie z prawej strony (2B). Prawy promiennik będzie zamontowany pod samym sufitem (czyli na wysokości około 90cm nad podłożem). I tutaj równierz zwracam się do was o radę: o jakiej mocy zamontować promienniki? Z lewej strony oczywiście bedzie promiennik o mniejszej mocy niż z prawej ponieważ bedzie zamieszczony 50-60 cm nad półką na której wąż czasami będzie się wygrzewał.
    To tyle jeśli chodzi o schemat... Mam zamiar jeszcze zamontować w terrarium mini wodospad i być może (nie na pewno...) urządzenie "Fogger" firmy Exo-Terra wytwarzające mgiełkę . Do tego oczywiście jeszcze różne konary i roślinki... ).

No... Myślę, że to by było na tyle Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie to piszcie. Być może wtedy projekt terrarium jeszcze się zmieni

Re: Schemat mojego terrarium

wyglada super nieznam sie na terra dla wezy... ale wydaje sie elegancko rozplanowane... i to jest najwazniejszcze szczegolowe plany.... a co do szyby to 5 mm ja mam 3 mm i jest wszystko ok... tylko oczywiscie msze miec zwiekszona ostroznosc niz gdybym mial 5 mm

Bodek2
    Guest

Napewno bedzie niesamowite, zamesc fotke jak bedzie gotowe. Ja moge zapomniec o tak duzym terra w moim małym meszkanku.

Lord_Leoric
    Guest

Re: Schemat mojego terrarium (wentylacja)

Zapomnialem narysowac jeszcze jak chce zrobic wentylacje
    Otóz tak jak widac ponizej... Na czerwono zaznaczylem miejsce gdzie beda zrobione otwory wentylacyjne. Do tego uzyje plyty perfomowanej (chyba dobrze napisalem... :P) o szerokości 10cm. Tylko doradzcie mi jeszcze czy z przodu zrobic 2 otwory tak jak jest na rysunku, czy jeden? Jak jeden to ktory lepiej by pasował? Górny czy dolny?

ja bym zrobil sufit - przod, a jak juz chcesz z boku to jedna na dole z przodu a druga z boku na gorze

Lord_Leoric
    Guest

Niestety od góry nie moge zrobić poniewaz tak jak naisałem wczesniej bedzie tam stało drugie takie terrarium... Tak wiec do wykorzystania na wentylacje mam tylko te dwie sciany...

W czym robiles projekt?

Lord_Leoric
    Guest

I to jest naciekawsze :P Bo projekt robilem w Paint'cie :P Nastepne projekty beda bardziej dokladne bo bede je robil w Corelu.

W paintcie? Nie chce mi sie wierzyc... Jak zrobiles npwentylacje? Srzalki chyba musiales rysowac recznie...

Projekt stanowi zapowiedź fajnego terrarium, tak mi się przynajmniej wydaje. Wprawdzie nie znam się na wężach (mam legwana), ale moim zdaniem moc żarówek możesz dopasować doświadczalnie - w zależności od tego, jaka temperatura będzie panowała w terra. A tak w ogóle, to co to jest to urządzenie "Fogger"? Jakiś rodzaj nawilżacza? Łączę pozdrowienia. Izabela

Uprawnienia umieszczania postów