-
KL Auschwitz
W związku z 60 rocznicą wyzwolenia Obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu-Brzezince pisze tego posta aby uczcić i niezapomnieć o ofiarach...jak dotąd chyba wszyscy zapomnieli na tym forum.
-
Re: KL Auschwitz
Myślę, że nikt nie zapomniał... Ale też nikt niechciał tego poruszać.
-
(*) (*).... to było piekło... dlatego nigdy nie polubie Niemca... siedzi we mnie podswiadomie ta pamiec o II wojnie swiatowej... Hmm.. a swoją drogą.. jakie reparacje wojenne zostały przyznane Żydom ze strony niemieckiej po wojnie?
-
Nie każdy zapomniał... ale ogrom tego zniszczenia i cierpienia jest tak ogromny, że każde słowa są niczym... nic nie odda rozmiarów takiej tragedii. Nie mówiąc już o ogarnięciu tego myślami.
-
Nikt nie zapomniał napewno , ale chyba niema o czym dyskutowac , wydaje mi sie ze zdania na ten temat nie są podzielone.. , a aż mnie tutaj nosi jak słysze jak teraz niemcy knuja co do nazwy tych obozów , były niemieckie i tyle , zrobia tak ze obozy będa tylko faszystowskie , i za kilka pokoleń ludzie bedą mysleć ze polacy mordowali w nich ludzi...bo są w polsce
-
Eh... Ja tam uważam, że nie ma co teraz wypominać niemcom. To są tacy sami jak my czy inne narody. Ja mam koleżanke z niemiec i wiecie, co? To jest taka sama fajna dziwczyna jak ja czy inni polacy! Nie ma wcale swastyki na czole i nie chodzi hitlerowskim krokiem! A co do obozów to mój dziadem przesiedział całą wojnę w Dachau. A nawet więcej, bo go tam zamknęli jeszcze zanim wojna wybuchła!
-
Ja zamierzam sie wybrac do Oswiecimia na wycieczke...chce to zobaczyc na wlasne oczy.Ponoc wrazenia sa strasznie wstrzasajace...
-
Nie ma co zarzucac nic owczesnym Niemcom, bo co oni winni, ze Hitler mordowal. Zreszta faszysci sa wszedzie, nawet i w Polsce. A ogrom tej tragedii jaka dotknela ludzi w Oswiecimiu jest wrecz niewyobrazalny. Zaloze sie, ze znajda sie i tacy, co powiedza, ze co ich to obchodzi, skoro to Historia. Dla mnie, mimo, ze to takze jest jeden z elementow historii, tragedia ta jest naprawde nie do pojecia. Na terenie Oswiecimia nie bylo nawet drobnego listka, bo od razu byl zjadany... zakopywanie ludzi zywcem midzy zmarlymi po zagazowaniu... mimo, ze minelo juz wiele lat, to jednak ciezko o tym nie pamietac i sie tym nie interesowac.
No ale nie mozna miec do dzisiejszych Niemcow z tego powodu uprzedzen. Bylo, minelo. Jednak nie mam watpliwosci do tego, ze nazizm trzeba tepic pod kazda postacia.
PZDr.
-
Hmmm dlaczego wszyscy twierdza ,ze Hitler mordowal ??!! Nie tylko on czerpal przyjemnosc z zabijania Zydow i Polakow.Inni zbrodniarze takze byli np Stroop i jego wyczyny w getcie warszawskim.Swoja droga to mnie wk***** nasi rodacy co probuja byc bardziej niemieccy i nazistowscy od hitlerowcow.Tego nie kumam,przeciez hitlerowcy mordowali naszych przodkow i rodakow...
-
ale nie mozna zapominać ze mordowali niemcy nażisci a nie tylko nazisci tak jak to sobie niemcy wyobrażają , nie mozemy zapominać ze robili to niemcy bo juz dzisiaj gazety angielskie i francuskie pisza o polskich obozach i komorach gazowych to strach pomysleć co napisza za kilka lat ..
Uprawnienia umieszczania postów