-
malutki spis
Lekkie
Na sam poczatek, jako wstep do BM polecilbym Children of Bodom. Mocne, ale nie jakies tam brutalne
Crematory
Hammerfall
In Flames
Moonspel
Nightwish
Sonata Arctica
Iced Earth
Iron Maiden
Metallica
Stratovarius
Passenger
Nowy Therion
Slayer
Opeth
Haggard
Bal Sagoth (to jest w sumie bardzo ostre, ale wyjatkowo epickie i melodyjne). VIKING METAL
Ultima Thule (fajny rock ze Szwecji bodajze)
Honor - to juz ma zabarwienie ideologiczne (ala Roman Giertych), ale jak chcesz, to sluchaj :]
Kat
Lacrimosa
Godsmack (na moje, to to bardzo metallice przypomina...)
Blind Guardian
After Forever
Anathema
Black Sabbath
Epica
Within Temptation
MacBeth
Menhir
Mihotyn
Novembers Doom - haha... jeszcze takiej smetnej muzyki nie slyszalem Mozna przy tym spac ^^ takie flaki z olejem
Penumbra - fajny i mily dla ucha gotyk :]
Lordi - hahah kicz kicz kicz Goscie przebieraja sie za jakies demony i kreca komercyne teledyski, a muzyczka naprawde lagodniutka. Dobrze sie tego w knajpach slucha, jak powiedzial Hari Nie mniej... sam sprawdz Pewnie na MTV juz lecialo
Sirenia
The sins of Thy Beloved - taki sobie gotyk
Theatre of Tragedy - fajne....dopoki nie zaczeli grac techna
tiamat - .... ?
Tristania - ladny niczego sobie gotyk
Mocniejsze (ale wiekszosc trzyma naprawde klase i jest warta polecenia... WIEKSZOSC)
Abigor - mocny BM
Bathory - zalezy jeszcze, jakie plyty
Abyssos - fajne, ale zdecydowaniie, czegos mi tu brakuje
Alastis - ot takie sobie... ujdzie w tlumie
Amon amarth - death, dosc dobrze wykonany
Ancient Rites - Moim zdaniem naprawde piekny sympho BM. Morze, statki, podboje, bezkres oceanu... cos w tym stylu. Szczegolnie piosenka Victory or Valhalla. Miodzik
Behemoth - poczatkowo swietny pagan black metal, teraz death (polski zespol)
Burzum - chyba najtrudniejszy w zrozumieniu i interpretacji zespol(a raczej produkcja solo). Dla mnie, klimat ten jest smutny, wrecz filozoficzny, czasem tez i uspokajajacy. Sam zespol jest bardziej znany za to, co zrobil jego zalozyciel, niz za muzyke.
Catamenia - jestem w trakcie sluchania
Cradle of Filth - jedni nienawidza, inni kochaja, nikt nie jest obojetny. Wokalista spiewa kastrackim glosem, a sama muzyka naprawde rozbudowana, a nawet monumentalna.
Dark Tranquility - kolejny melodic death
Darkthrone - rowniez trudny w interpretacji BM
Dimmu Borgir - W sumie wiekszosc ludzi zaczyna sluchac Black Metalu wlasnie od tego zespolu. Graja naprawde mocno w obecnosci orkiestry symfonicznej, itd itd. Mysle, ze moge polecic
Emperor - dosc dobry BM.
Gontyna Kry - Polski NSBM. Mimo tekstow, ktore prezentuja nienawisc do pewnych mniejszosci i grup spolecznych, to ich muzyka stoi na wysokim poziomie
Graveland - moim zdaniem to chyba najgenialniejszy polski zespol. Sciagnij sobie piosenke "Starozytna Krew". Wrecz epicka atmosfera. Goraco polecam. Oczywiscie...ideologia rowniez jest z lekka przesadzona...jihad.pl :/
Immortal - dobry norweski BM.
Limbonic Art - moim zdaniem mistrzostwo polaczenia smyczkow, klawiszy, trab, chorow z black metalem. Atmosfera podniosla i monumentalna
Graveworm[/b] - jeden z tych zespolow, podczas ktorych sluchania pojawiaja sie dreszcze
Lux Occulta - sredni BM z podkarpacia.
Mors Principium Est - niby srednia mieszanka death/bm+klawisze, ale dosc milo sie slucha.
Nokturnal Mortum - z Ukrainy. Jeden z najlepszych (moim zdaniem) blackowych zespolow, jakie istnieja
Old Man's Child - wysoki poziom. Cos a'la dimmu
Luna Ad Noctum - Kolejny genialny polski zespol. Sa dosc podobni brzmieniowo do Dimmu, lecz jesli chodzi o klimat, to nie mozna ich przyrownac do nikogo innego. Dodam dla ciekawostki, ze zalozyciel tego zespolu pisal u nas na forum! A to stronka zespolu http://lunaadnoctum.metal.pl/
Munruthel - pauker zespolu Noktyrnal Mortum. Gra naprawde fajne polaczenie ambientu (bardzo spokojnego i pieknego ambientu) z BM
Dub Buk - kolejny ukrainski sympho bm
Satarial - ciezko mi powiedziec, co to... srednie
Satyricon - lubie plytke Nemesis Divina i ta tez polecam (z kultowa piosenka Mother North). Pozniejszych produkcji juz niespecjalnie trawie.
Sepultura... w sumie na pewno znasz
Summoning - Rowniez jeden z najlepszych zespolow BM jaki powstal w historii. Wlasnie od tej kapeli zaczela sie moja przygoda z metalem. Muzyka cholernie klimatyczna, teksty oparte na lirykach Tolkiena i klimat rowniez zachowany. Takiego brzmienia nie prezentuje nikt inny i nikt inny nie bedzie w stanie ich nasladowac. po prostu respekcik
Elysian Fields - dosc dobry BM, ale gasnie w tlumie innych kapel. Niczym specjalnym sie nie wyroznia.
The Project Hate - Jeden z deathowych, melodyjnych zespolow, ktore naprawde przypadly mi do gustu i ktore z czystym sumieniem moge polecic.
Vintersorg - chyba norweski BM. Atmosfera wojny, zimy, chlodu. Ostre wokale na przemian z lagodnymi.
Vordven - rowniez fajny bm z Finlandii. Niczego sobie.
Mayhem... kto zna Burzum, ten pewnie zna i ich.
Podkreslilem te zespoly, ktore moim zdaniem sa naprawde warte przesluchania.
Pozdrawiam
-
Re: malutki spis
No, no ... jestem pod wrażeniem :-)
Z ciekawostek "zaangażowanych" możesz dodać Pneumę. Ich "Ojcze nasz" wymiata jak niektóre blackowe kawałki :-)
-
A jakbyś poszukiwał extremalnie mocnych wrażeń to posłuchaj sobie
Mortician
The Berzerker
Anaal Nathrakh
Rompeprop
Prostitute Disfigurment
Belfegor - to akurat polski black z masakratorskim wokalem
concretne blackowe klimaty w stylu zdliżonym do Dark Throne to Khold lub przypominający wczesne nagrania Burzum Nargaroth
ponadto znani wymiatacze z Gorgoroth lub Setherial
xav
-
O prawda Dark. Zapomnialem o Pneumie.
Jesli o mnie chodzi, to "swoj pierwszy raz" przezylem z Summoning.
Przedtem sluchalem radia i nie bylem specjalnie skierowany na zaden gatunek muzyczny. Rozni ludzi przynosili mi rozne plyty Iron Maiden czy Metalliki, ale nie robilo to na mnie specjalnego wrazenia, az pewnego razu ktos omylkowo wyslal do mnie zapytanie, czy nie znam zespolu Summoning. Odpowiedzialem, ze nie, ale wpisalem sobie na kazie nazwe i sciagnalem piosenke Lugburz.... no i koniec. Wiedzialem juz, czego bede sluchal. Oczywiscie moje gusta muzyczne sa dosc szerokie i nie slucham tylko BM, ale i gotyk, czasem tez i cos bardzo lekkiego, wrecz balladowego, czasem jakiegos polskiego rocka, ale ogolnie lubie to co lubie
xav - znam czesc z tych zespolow. Z wymienionych przez Ciebie, lubie nawet Gorgoroth.
A do listy lajtowych dodalbym jeszcze zespol Xandria. Kolejny mily, lagodny dla ucha gotyk. Mam chyba 1 teledysk, wiec moja wypowiedz tyczy sie 1 piosenki
-
Re: Hard Rock & Metal...
Co zrobił założyciel Burzum?
-
Bomba Kiedys robilem sobie podobna liste. Jestem zdania, ze trzeba tez popierac polskich tworcow gotic/metal:
Sacriversum, Closterkeller, Aion, Artrosis, Grom, Moonlight, Lorien, Delight, Cementary of Scream, Via Mistica, Triglav i wiele innych
Warto wczesniej chociaz "liznąc" klasyki, ale o tym pisal juz CRIMSON.
-
Re: Hard Rock & Metal...
Tyler:
W Norwegii dzialaly sobie takie kapelki jak Burzum i Mayhem. Zalozyciel Burzum, Varg Vikernes, wraz z kolesiami z Mayhem i jeszcze skads utworzyli organizacje Black Circle, ktora zajmowala sie ... walka z Chrzescijanstwem na ziemi norweskiej :/
Organizacje ta oskarzano o podpalanie kosciolow i tak dalej.
I tak im "slodko" szlo zycie, dopoki Varg Vikernes nie poklocil sie z Euronymous'em z Mayhem. Doszlo pomiedzy nimi do konfliktu o kobiete, o zespol i chyba takze o poglady polityczne. Varg byl faszysta, Euronymous komunista. I pewnego dnia Varg zabil Euronymousa i poszedl siedziec. Prasa oskarzyla go o podpalenie trzech kosciolow, jednak z powodu braku dowodow, postepowanie w tej sprawie zawieszono i oczyszczono go z zarzutow. Vikerness wyjdzie z wiezienia w 2006r. Z tego, co pamietam, to w chwili obecnej slucha sobie lagodnego rocka, ambientu, muzyki ludowej i od czasu do czasu black metal. Mowi, ze jak wyjdzie, to chcialby osiedlic sie na wsi i zaczac grac jakis alternatywny folk, bo metal mu sie znudzil, gdyz zbyt wiele osob go gra
Zaliczyl tez jedna ucieczke z wiezienia.
Moglem cos pokrecic oczywiscie
Jesli chodzi o same teksty Burzum, to nie znajdziesz w nich NIC, co wystepuje przeciwko Chrzescijanstwu i co specjalnie uraza czyjes uczucia. Sama muzyka to raczej niekonczaca sie kontemplacja o zyciu, trwaniu, nieskonczonosci, mocy i smutku: "Matka pochylila sie w zalu...sama w opuszczonym domu. Jej maz odszedl. Jej najukochanszy syn zginal. Najlepszy, najsilniejszy... matka placze w samotnosci, lud przygotowuje sie do obrony wioski" i tak dalej, i tak dalej.
Co do Burzum, to niektore piosenki sa nudne jak flaki z olejem (niektore ambientowe). Przy niektorych dobrze sie zasypia, niektore daja kopa i checi do zycia, inne wprawiaja w zadume.
Napisalem, ze to jeden z najtrudniejszych w odbiorze zespolow, bo tak jest. Naprawde ciezko polubic ta muzyke i rozumiem kazdego, kto mowi, ze jest ona beznadziejna Tym bardziej, ze Vikernes to naprawde faszysta i jego ideologia to ostatnia rzecz, jaka moglaby sie mi podobac.
Mimo wszystko, zespol ten jest dla mnie dosc wyjatkowy, bo mimo tego, co robil jego zalozyciel i mimo jego nieciekawych pogladow, to sama muzyka (mimo, ze poczatkowo dosc utozsamiana z Mayhem) nie jest jakos przesiaknieta zlem i histeria, ale niesie w sobie cos pozytywnego (cos takiego, ze moge przy niej spac - przy ambiencie oczywiscie .
Ale nie wiem, czy komukolwiek bym to polecal do sluchania. :]
-
W sumie jak czytam ta liste, to juz widze, ze moglbym dodac przynajmniej z kilka dobrych zespolow.
I racja Hari. Trzeba szczegolnie polska scene wspierac, bo jest naprawde dobra. Ostatnio u nas w miescie koncertowal zespol Ryceria. Szczerze mowiac, do dzis nie zapomne tej muzyki Wspaniala.. takie jakby metalowe szanty. Po tym koncercie mialem naprawde pozytywne wrazenia
-
Re: Hard Rock & Metal...cudze chwalicie swego nie znacie :]
Dorzucam cos z "naszej" polki - Lost Soul,Vader ,Elysium,Crionics,Hate, Vesania,Enter Chaos,Parricide,Demise,Esquarial,Decapitated (tylko plyty- na zywca badziewie :]),Dissenter ...wiecej grzechow nie pamietam :]
Poza tym klasyka kolego - Judas Priest z Halfordem,a nie jak ktos tu napisal z jakim obszczymurkiem (polecam Painkillera i British Steel),Black Sabbath,Led Zeppelin,AC/DC (szczegolnie polecam plytki z niezyjacym B.Scottem),Deep Purple.
-
Re: Hard Rock & Metal...cudze chwalicie swego nie znacie :]
Parracide i Decapitated grali u nas w miescie Bylem na koncertach i naprawde fajnie sie przy tym bawilem.
A szczegolnie Parracide, ktory moim zdaniem przycmil slawetnego Neolitha.
Poza tym wielu Norwegow (!) zazdrosci nam naszej blackmetalowej sceny, w szczegolnosci Gontyny Kry i Gravelanda.
Uprawnienia umieszczania postów