-
Re: Hard Rock & Metal...cudze chwalicie swego nie znacie :]
Witam pięknie
Jestem pod wrażeniem ze tyle terrarystów słucha metalu i hard rocka
Wielkie dzięki za tytuły płyt, może ktos ma możliwość udostepnienia mi jakiś albumów do ściągnięcia( EDonkey jest do kitu pzrez cała noc ściagnoł mi 8MB).
Co powiecie o zespole Frontside??
-
Re: Hard Rock & Metal...
Rage Against The Machine
KoRn
Slipknot
System of a Down
Rammstein
Primus
Incubus
I ukochany punkrock
Anti-Flag
NOFX
Rancid
Blink 182 taki se :/
Sum 41 taki se:/ chociaz fat lip rulez!
-
Ja tam jeszcze dodam Manowar, Satyricon, Behemoth, Papa Roach, Offspring, RAMMSTEIN
-
a propos punkrocka- slucha ktos z was ( raczej malo znanego w polsce) zespolu The Vandals? Mp3 mozna sciagnac ze strony www.vandals.com
-
E tam scena blackowa mysle ,ze u nas raczej raczkuje...Wybilo sie na prawde niewiele bandow np. Behemot.Chyba Norwegow w tym temacie nikt nie przebije...jednak mnie scena norweska i black poza niektorymi zespolami odrzuca :] Wole death metal i mysle ,ze wlasnie sceny death metalowej nam caly swiat zazdrosci - ponoc jestesmy jednymi z najlepszych w Europie :]
Przypomnialo mi sie jeszcze kilka wartych wzmianki zespolow z naszego kraju : Lux Occulta,Trauma,Devilyn (chyba nie istnieja juz),Dies Irae.
Z innej beczki to ostatnio "podniecam" sie Tyrfing, Fintroll,Amon amarth,Stormlord,Moonsorow,Ensiferum - wszystko warte polecenia szczegolnie Stormlord - kazda plytka to miazga.Hitem zeszlogo roku byl dla mnie numer Amon Amarth - Death in fire. Masakra !!!!
-
Stormlord jest piekny... ze tez go nie wymienilem. I ta piosenka: "I am the legend".
Sluchalem plytke To the gates of Utopia. Trzyma klase. Mysle, ze skoro lubisz Stormlorda, to bardzo powinien spodobac Ci sie Graveworm. Mnie najbardziej zdziwily ich przerobki REM (Losing My Religion) i Pet Shop Boys (Its A Sin).
Co do naszego kraju, to to cos, czym sie tak Norwegowie podniecaja to Gontyna Kry i Graveland, Venedae, Vae Victis chyba... Poza tym bardzo mocna jest tez scena ukrainska. Nokturnal Mortum nalezy chyba do jednych z najlepszych BM-owych zespolow, a Dub Buk, czy Lucifugum wiele mu nie ustepuja. Zreszta ludzie z Gravelanda, Gontyny bardzo sie przyjaznia z Varrgothem z Nokturnal Mortum i chyba mysla nad jakas wspolna produkcja.
Jezeli kiedykolwiek bedziesz mial okazje, to sciagnij sobie piosenke Graveland - Starozytna Krew. Nawet jesli nie bedziesz mial okazji, to jakos ci ja przesle, ale ona po prostu miazdzy. Albo piosenka "Nie ma milosierdzia w moim sercu".
Czasem smiejemy sie, ze Graveland to taki troche polski dżihad "My nigdy nie padalismy na kolana przed koscielnymi hierarchami, my zawsze bylismy dumni z wlasnej krwi i poganskiej wiary, my zawsze bylismy wierni naszej matce ziemi, gotowi do walki" itd. itd.
Scena deathowa w Polsce? hmm musze przyznac racje, bo tego jest naprawde duzo. Nawet na koncertach sie to obserwuje.
A Lux Occulta pochodzi bodajze z Terpczy (wies polozona kilkanascie km za moim miastem). Koncertowali raz w Sanoku, ale pewien nie jestem, czy oni aby na pewno z tej Trepczy.
A stalym gosciem ostatnio w naszym skromnym miasteczku jest Neolith :] Oczywiscie DM
Pozdrawiam
-
Atrax - nie zapominaj o Hollenthon (chyba, że napisałeś a ja przeoczyłem ).
Kapela wg mnie genialna. Kumpel ma całą płytę i to aż uszy cieszy. Po prostu miodzio.
-
Mialem umiescic Hollenthona w "ciezszych", ale pozniej sie zamieszalem i w ogole zapomnialem o nim napisac
Hollenthon - naprawde oryginalny zespol. Kazda piosenka ma na sobie pietno jakiejs kultury... i tak pierwsza piosenka z rzedu wydaje sie choralna, mroczna i gotycka, a w nastepnej pojawiaja sie elementy kultury arabskiej (taki Osama metal). A w kolejnej piosence z kolei typowo szkockie klimaty :]
Polecam dla alternatywnych.
A i przewazajace wokale to growling.
-
Ja od czasu do czasu posłucham sobie jeszcze troche lightowych kapel np Offspring, Guano Apes...
Ostatnio często słucham Brujerii i Arch Enemy (album Wages of Sin - po prostu genialny, dynamiczny... super!).
-
Przeczytałem wszystko, i jeśli mnie wzrok nie myli nikt nie wymienił zespół Kat !!! Kolejna polska blackmetalowa kapela, polecam zwłaszcza ich ballady. Nie widziałem też, by ktoś wymienił Otyg. Polecam na początek Opeth, Dimmu Borgir, Bathory (nawiasem mówiąc ciekawa jest ewolucja twórczości Quorthona, od blacku przez trash do epickiego viking metalu), ogólnie kapele mocne, ale z melodyjnym akcentem, ostra deathowa nawalanka może zniechęcić. Nie było chyba jeszcze Superiona i Mortiisa.
P.S. Jakiś czas temu byłem na koncercie Vadera i udało mi się zamienić dwa słowa z Peterem, dostać autograf i uścisnąc prawicę
Uprawnienia umieszczania postów