-
Re: Spryskiwanie .. odwieczny problem :)
Cytryna - nie smierdzi jak ocet a skutek ten sam - sprawdzone.
Czyściłem w ten sposób kiedyś jakieś długo nie używane akwarium. Przetarłem kawałkiem cytryny, poczekałem paredziesiąt sekund i spokojowo zmylem.
-
W przypadku płazów odradzam ocet, istnieje niebezpieczeństwo styku płaza z octem co na pewno spowoduje poparzenie. Woda pozbawiona większości pierwiastków czyli po osmozie lub destylowana na dłuższą metę nie jest dobra. Płazy wchłaniają wodę przez skórę i trochę tych elektrolitów potrzebują. Stosowanie wód mineralnych zupełnie bez sensu często mają więcej wapnia niż woda z kranu. Polecam mieszanie pół na pół odstanej kranówki z destylowaną lub gotowaną. Najbardziej wskazane jest chyba jednak zeskrobywanie osadów żyletką.
-
Dzięki za porady
-
Ja również dziękuję za wszystkie odpowiedzi na ten temat
Pozdrawiam, Piotr
-
Ja od pewnego czasu spryskuje woda mineralna niegazowana a konkretnie Żwycem.........Jestem zadowolona.....szyby czyste
-
Jeśli chodzi o czyszczenie akwarium lub terrarium to polecam przejść się na bazar do ruskich i za grosze kupić ( nie wiem jak to poprawnie nazwać ale to wygląda jak pęczek wiórów metalowych ) nie rusuje szybek , nie jest toksyczne ale za to bardzo skuteczne.
I jeśli chodzi o utrzymanie wilgotnośći to poszukaj na Biofilu ( jest tam urządzenie rozbijające wode na pare ) super efekt jak ciekły azot snuje się mgiełka po ziemi.
-
Jeśli ma się zwierzęta zlizujące wode ze skałek oraz własnego ciała [nie piją z miseczki] to nie polecam wody destylowanej ponieważ wypłukuje witaminy oraz inne składniki z organizmu, a sama nic nie wnosi
Uprawnienia umieszczania postów