-
statecznik
Kupilem swietlowke Sera 15W i niemoge nigdzie znalezc do niej statecznika o odpowiedniej mocy. Bylem juz w X sklepach elektrotechnicznych i wszedzie to samo. Nawet sprowadzic mi niechca bo pewno 1 sztuke im sie nie oplaca. Jest moze na necie jakis sklep z takimi rzeczami gdzie moge to znalezc? Pzdr
-
Re: statecznik
o ile sie nie myle to 13 W chyba wytzymuje ale zawsze mozna dac wiekszy
-
aż się wierzyć niechce, bo ja sporo świoetlówek pomontowałem i nigdy nie bylo problemow z częściami.
jak nie bedziesz miał nadziei na znalezienie u siebie czegoś to daj znać na gg2522319 to poszukam tu w poznaniu i mogłbnym Ci tu kupić.
-
ja 18W podłączyłam do 40W statecznika . Kup taki 2x20 =40W .Poszperaj w castoramie tam moze sa mniejsze
aleksandra
-
jeśli podłączysz zły statecznik to możesz coś rozwalić.
ja np podłączyłem kiedyś do statecznika świetlówke o o wiele mniejszej mocny niż statecznik przewidywał i zaczął sie rozgrzewac potwornie.
-
sory ale to co mu polecacie jest bez sensu. Niech kupi świetlówke enegrooszczęgnoą na dużym gwincie o mocy 15 w albo 18w i z niej wyjmie statecznik elektroniczny, który zapala śiwtlówke bez mrugania, daje jej większą żywotność i kostule około 5 zł! (jesli kupi taką żarówke w promocji w markecie)
ja tak system mam na 4 swietlówkach w domu 1 w terra u lega a 3 w akwariach
jakby ktoś miał jakieś pyatnia jak to zrobić to prosze pisać na mail z profilu ;-)
-
polecam sposób KORSAKOWA. Dokładny opis jest na terrarystyce.pl w artykułach
-
Aloha!
Zanabądź 18W, u mnie działa i niech nie gadają, że nie mają w ofercie)
-
Czołem!
Kilka odpowiedzi ekektryka:
- pokazcie mi dławik (statecznik), który sie nie grzeje - większy dławik to wiecej wydzielanego ciepła;
- moc dobiera się tylko po to, aby zmnijeszyć stratry cieplne; zawsze mozna załozyć większy, tak samo ze starterem
- elektroniczny dławik też się nieco grzeje (sterujace traznzystory mocy), ale ma wiele zalet:
+przedłuża żywotnosc światlówki, ponieważ startuje w lepszych warunkach (wysokie napięcie),
+lepsza stabilizacja prądu żarników (to własnie poprawia żywotnosć), mniejsze straty cieplne mocy (nie grzeje się), brak startera, a więc prostszy układ elektryczny,
+ eliminuje migotanie światlówki, ponieważ nie działa juz przy 50Hz a przy 100Hz.
Dla bezpieczeństwa do 15W światlówki kup żarówkę energooszczędną 18-20W - zaoszczędzisz sobie za jakiś czas wydatku, kiedy tranzystory mocy sie przegrzeją. Nie polecam pracy układu na granicy jego mocy maksymalnej. Zawsze mozesz założyć na nie małe radiatorki (kawałki blachy - ale strożnie!!).
Stosuje to rozwiazanie i sprawdza się doskonale. Przy 15W świetlówce mam układ od żarówki 20W - tranzystory prawie się nie grzeją, co wróży im długą zywotność.
Jednak i takie rozwiazanie ma wady! Panuje na nim wysokie napięcie, a przy starcie wzrasta donawet 1000V, konieczna dobra izolacja antywilgociowa, wentylacja układu, itp. Najlepiej zamontować ukąłd na zewnątrz pokrywy.
No, może wystarczy
Pytania dodatkowe kierujcie na mój na email (w tym tygodniu może mnie nie być, więc cierpliwości)
Pozdrowy
-
Witam wszystkich,
człowiek wie, co pisze. Potwierdzam rzetelność wypowiedzi.
Uprawnienia umieszczania postów