Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jaka fauna

Mieszany widok

Gienio_hydraulik13
    Guest

Jaka fauna

Jaka fauna występuje w Libanie i Syrii??

Re: Jaka fauna

eee...ciepła?

Gienio_hydraulik13
    Guest

Miałem na myśli jakie zwierzaki morzna tam spotkać bo wyjerzdzam tam w kwietniu.

nie morzna za to mozna, i nie wyjerzdzam tylko wyjezdzam

a co do konkretnej odp. na Towje pytanie to poszukaj w google, albo jakis wikipediach. mysle ze spotkasz tam na pewno jakieś wredne owady.

dr Robert
    Guest

Skoro w Polsce żyje kilkaset gatunków samych kręgowców to tam tym więcej, że cieplej. A bezkręgowców (w słowie fauna mieszczą się wszystkie zwierzęta) pewnie tysiące. Chyba nie liczysz, że ktoś zacznie je tu wymieniać. Proponuję przemyśleć zanim zada się pytanie, aby było bardziej precyzyjne bo na tak postawione nie da się krótko odpowiedzieć. Na tych terenach samych płazów i gadów jest ok. 100 gatunków.

Gdy chodzi o płazy i gady to najlepiej zaopatrzyć się w jakąś książkę. Nie kojarzę aby coś dokładnie o faunie Libanu i Syrii wyszło ostatnio (ale też nie śledzę tego tematu), natomiast na pewno wyszły płazy i gady Jordanii, a na terenie państw które odwiedzisz występują w większości te same gatunki. Jest to doskonała pozycja, przewodnik terenowy, napisana przez czeskich herpetologów, którzy odbyli tam wiele wypraw, ponad 400 stron i ponad 200 kolorowych zdjęć, 85 map. Nie mam, ale oglądałem. Gdybym jechał nawet sekundyy bym się nie zastanawiał czy to kupić. W samej Jordanii jest prawie 100 gatunków płazów i gadów. Wydało wydawnictwo Chimaira Verlag po angielsku. I tam można zamówić www.chimaira.de
    Oto dane:
    DISI, A.M. / NECAS, P. / MODRY, D.:
    Amphibians and Reptiles of the Hashemite Kingdom of Jordan -
    An Atlas and Fieldguide.
    [ Frankfurt Contributions to Herpetology, Vol. 9 ]
    Frankfurt 2001, 408 pp., 225 full-colour ills., 23 B&W ills., 85 distribution maps, 8 line drawings
    ISBN 3-930612-12-7
    39,80 €

Uprawnienia umieszczania postów