Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Studia - zoologia

Re: Studia - zoologia

hmmm ja słyszałem wiele b pochlebnych opinii na temat binozu .. mamy napewno b dobrą entomologie .. praktycznie cała katedra zoologii jest na to nastawiona ...

anatomia, fizjologie terz są ok ...

o chemi to juz nie wspomne ,, prendzej cie tam zgwałcą niz przepusczą bez zaliczenia :P:P zresztą moze dlatego ze chodzimy na chemie do instytutu hemi a nie mamy wydziałowej ...

no ale to moja opinia ,, teraz reszta ,, mam bardzo duzo osub z rzeszowa i z krakowa ( i okolice ) i sie właśnie pytałem czemu nie poszli na uj ( terz miałem tam zdawać albo na uw ) a oni ze tam nie ma wogule profili i ze sie kończy jako biolog ogulny ... no ale nie wiem ...

Nie nazwałbym biotechnologii kierunkiem technicznym (zwłaszcza w wersju UW). Polecam bologię molekularną, robisz to colubisz siedzisz w laboratorium. Da sie znaleźć w miarę dobrze płatną pracę nawet w Polsce (w kazdym razie w Warszawie), a za granica bez większego problemu można znaleźć lepiej płatną ...

W Wraszawie są dwie instytucje zajmujace sie medycyną molekularną i biotechnologią medyczną CMDIK (Centrum Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej) i CMKP (Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego), kilku moich kumpli z roku robi tam doktoraty i bardzo sobie chwalą, w tych instytucjach wola zatrudniać biologów molekularnych, bo jeśli chodzi o biochemię i genetykę molekularną to ludzi epos tudiach medycznych są po prostu potwornie niedouczeni...

Dark Raptor
    Guest

Sorki, wiem :-)
    Przez "techniczny" rozumiałem, obok właściwego znaczenia, bardziej skierowany na praktyczność i bardziej stechnicyzowany niż moje oderwane od rzeczywistości "ganianie po lasach i bagnach"
    Faktem jest, że biotechnolo i mikroby mają u nas chyba największe szanse na znalezienie pracy (nie wiem jak jest np. z IBB). Fizjolodzy mogą też zaszaleć w Nenckim, jeśli chcą kontynuować badania.

zaczeliście rozmowy o studiach a ja włąsnie ja co roku tez o nich mysle ...to do agama studiuje zootechnike i nie widze przyszłości w tym zawodzie) ten kierunek nie wydaje mi sie spełnieniem marzeń i bardziej polecałabym biologie czy biotechnologie(specjalizacja -zoologia) a dla ambitnych medycyne czy weterynarie.
    mgr zootechniki...z kasa jak zawsze kiepsko, jesli ktos ma warunki i odp zaplecze finansowe to moze sobie załozyc jakąś tam hodowle zwierzaczków, pracowac w stajni itp.
    nauka ..do3 roku masz te same przedmioty co specjalizacja zwierząt gospodarskich(fizjologia, anatomia, statystyka, chemia, biochemia, botanika, uprawa roli i roślin, zoologia,mikrobiol,genetyka itp.) potem nie wiem nie zaszłam tak dalekoale jest hodowla rybek aquariowych, płazów&gadów, gryzoni itp(wiem ze brak tu systematyki ale...wiecie o co chodzi)
    do maturzystów... jesli bedziecie zmeczeni maturą i odpuścicie sobie examiny na wymarzony kierunek, skutkiem czego nie dostaniecie sie na niego, to po paru miesiacach uswiadomicie sobie własną głupote(to o mnie) i zaczniecie kombinowac co począc dalej i gdzie isc po licencjacie...tak wiec czy warto?!
    pozdr przyszłych zoologów, studentka SGeGeWu

Atrax Robustus
    Guest

Biologia molekularna powiadasz? Masz moze info na temat tych studiow... wymagan itd itp?
    Poki co rozwazalem najwyzej biotechnologie, ale szczerze sie przyznam, ze nie slyszalem o biologii molekularnej jako kierunku.

No to faktycznie ta zootechnika to chyba nic dobrego :/ ja raczej myśle o wyjeździe o zagranice - anglia, australia, może USA po skończeniu studiów - mam nadzieje że tam łatwiej o pracę w takich zawodach Ogólenie to chciałbym taką praće jak Dark Tyle że wole herpetologie - a jako że u nas tego mało wolałbym pracowac za granicą. Ciężka sprawa :/ Najgorsze jest o że zdania na każdy temat sa podzielone i być tu człowieku mądrym :/ Nie ma co tylko przez ferie pojeżdże po Polsce i pozwiedzam interesuące mnie uczelnie - moze w końcu dokonam wyboru - pewna jest jak narazie AR Wrocław - weterynaria, ale papiery chce złozyć jeszcze gdzieś na wszelki wypadek. Kolega studiuje na AR Kraków rybactwo - z jego opowieści wynika, ze wbrew pozorom są to studia ciekawe :/ Ale co potem?? Jak bym miał myśleć tylko o swoich zainteresowaniach to wogóle nie szedłbym na studia tylko robił dalej to co teraz

a czy można liczyć na jakąś ciekawą pracę po ochronie środowiska??

Atrax Robustus
    Guest

Moj kuzyn kiedys chcial sie na to rzucic, ale zrezygnowal, bo mowil, ze ciezko mu bedzie po tym prace dostac. Wiec nie wiem, jak to jest

w uzędzie ochrony środowiska dostaniesz :P ewentualnie kustosz muzeum albo parku narodowego :P

dr Robert
    Guest

Taką samą pracę w urzędzie jak po uniwersyteckiej ochronie środowiska masz po biologii, a moim zdaniem biologia ciekawsza (przynajmniej we Wrocławiu . Natomiast generalnie o pracę po tych przyrodniczych kierunkach nie jest łatwo .

Uprawnienia umieszczania postów