Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Studia - zoologia

Studia - zoologia

Witam. Coraz powazniej mysle nad wyborem studiow Mam zamiar wybrac jakies studnia zwiazane z biologia, poczatkowo miala to byc medycyna albo weterynaria ale ostatnio zaczaloem zastanawaiac sie nad zoologia. Jesli ktos skonczyl ten kierunek to prosze o napisanie czegos np. o tym czy to ciekwe studia, o mozliwosci pozniejszej pracy, zarobkach itp. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Re: Studia - zoologia

Studia bardzo ciekawe! Niestety z pracą później ciężko, bardzo ciężko..... no i zarobki też nie za duże.

Atrax Robustus
    Guest

Musisz rozwazyc wszystkie + i -

....tak, abys pozniej nie zalowal.
    Przypuscmy, ze pelen zapalu decydujesz sie na zoologie:
    (i przypuscmy, ze Twoja praca przynosi marniutenkie dochody).
    Tutaj jednak sa 2 wyjscia, bo znam ludzi, ktorzy pracuja i udzielaja sie naukowo za marna kase dla samej tylko pasji. Mimo, ze maja po 40+ lat, to wiedza, ze to chca robic i ze nie mogliby robic czegos innego.

Ale spotkalem i takich, ktorzy po studiach wyjezdzali za granice, aby dorywac sie fuszerek, ktore nie maja zupelnie nic wspolnego z ich wyksztalceniem, bo tutaj nie mogli nic dorwac, a jak juz dorwali, to zyli od pierwszego do pierwszego.
    Chyba, ze bedziesz mial szczescie i uda Ci sie zlapac dobra prace w tym fachu.
    Moim zdaniem, jezeli interesujesz sie zwierzetami, to weterynaria bylaby swietnym (i bardziej pewnym) rozwiazaniem.

Ja mam identyczny problem i tez nie mam pojecia co robic
    Nie wiem, czy isc na medycyne, bo zanim wyrobie sobie renome i zrobie specjalizacje, to minie strasznie duzo czasu.
    Stomatologia.... to jest fajna sprawa... szybka i pewna kasa, ale nie podoba mi sie to, ze pol zycia spedze zapewne sam w jakims gabinecie.
    Biotechnologia... przyznam, ze to interesuje mnie najbardziej, mimo, ze po tym na 100% nie znajde nigdzie pracy i bede prawdopodobnie dziadowal. Jednak zawsze pozostaje wyjazd za granice.
    Tak wiec rowniez nie mam pojecia co robic

o widze ze nie tylko ja musle juz o studiach i mam niezly dylemat....

podobnie jak Marian stwierdziłeś
    "Coraz powazniej mysle nad wyborem studiow Mam zamiar wybrac jakies studnia zwiazane z biologia"
    to ja podobnie wiem narazie tyle ze studia z biologia zwiazane

medycyne wykreslilem z listy jakis czas temu...
    biotechnologia tez mnie zabardzo nie interesuje...
    stomatologia tez niebardzo tak jak Atrax powiedziales nie usmiecha mi sie tez pol zycia siedziec i "grzebać" ludzim w ustach

od dawna mysle powaznie o weterynarii i tego sie trzymam narazie... ale o zoologi tez mysle...

ogolnie to ciezko wybrac... moglby sie ktos studiujacyweterynarie lub zoologie wypowiedziec i cos o tych studiach powiedziec...

Dark Raptor
    Guest

Tak jak napisali przedmówcy. Jeśli w Twoim życiu liczy się praca, badania i dobra zabawa (bo przy udanej pracy jest to możliwe) to polecam "drogę samuraja" (inni mówią kamikadze), bierz biologię, zoologię itp. Jeśli liczysz na kasę, bierz przedmioty "techniczne" np. weterynaria, biotechnologia, medycyna itp.
    Oczywiście polecam biologię na mojej macierzystej uczelni, czyli UW, ale wszystko zależy od tego, jakie priorytety sobie ustalisz.
    Heh... a w końcu znajdziesz się w sytuacji jak ja Za pół roku obrona magisterki (jak na razie leżę w rozgrzebanym materiale i końca nie widać) i nie mam pewności co dalej. Na uczelni (UW) chyba nie zostanę, bo z braku kasy doktorantów nie przyjmują. Będę próbował zaczepić się na Wydziale Leśnym na SGGW lub w jakimś instytucie PAN. W żadnym wypadku na dobrą kasę liczyć nie można (900-1500zł), ale przynajmniej robi się to co się lubi.

Ku przestrodze, a może ku zachęcie...

Atrax Robustus
    Guest

Dark - jestes moze zorientowany, jak to wyglada z biotechnologia? Jest to (jak dla mnie) chyba najciekawszy rodzaj studiow, jaki moglbym sobie wymarzyc, a juz w szczegolnosci biotechnologia medyczna
    Jednak z tego, co mi wiadomo, wybieraja sie na to ogromne masy studentow i zastanawia mnie, jak to bedzie wygladalo znalezienie pracy po tych studiach.
    Oczywiscie prace w kraju.... bo jak nie, to zawsze pozostaje mi wypad za granice.

Co do samej zoologii, czy biologii, to studia rowniez sa piekne i w ogole... praca badawcza, ale niestety w polskich realiach i przy tak wspanialych inwestycjach panstwa w nauke, mozna sobie pomarzyc o dobrym poziomie zycia po takich studiach.

powiem tak ,, biologia to jest pojebany kierunek studiów :P:P wkazdym razie u mnie :P

robisz materiał ten sam co na medycynie , farmacji , chemi troszeczke w ograniczonym zakresie ale zato 4 razy szybciej , a na zainteresowania nie masz czasu bo czas zajmuje ci chemia chemia chemia i chemia .... no chyba ze to lubisz :P

biologia umcs , , , niby jedna z lepszych katedr w polsce ( z tego co wiem to poznań i chyba warszawa, moze wrocław są lepsze kraków napewno gorszy :P )

a jednak na to ze sie duzo nauczysz nie masz co liczyć - wkazdym razie na początku bo jak sobie potem wybierzesz dobry profil + uda sie aby otworzyli interesujące cie fakultety ( np immunologia mn pajęczkaów mi w głowie :P ) to luz ale dotrwaj do tego to sie mozan załamać :P

a co do pracy ,, do tej pory było pięknie fajnie kolorowo , mozna było po biologi pracować w laboratorjum ( i podto na wszelki wypadek brałem sobie kursy :P ) a teraz te łochy wprowadziły rozporządzenie ze w laboratorjum mozna tylko po kierunku medycznym .... i 1,5 roku tyrania poszło sie pierdolić ,, ale wezme sobie dziekankie i powtuze 2 rok jeszcze raz z innymi kursami :P:P:P

troche kultury nie zaszkodzi...

tak samo jak okazyjny jej brak ... hoć w tym wypadku raczej nie o kulture a o podkreślenie przekazu emocjonalnego chodzi .. :P:P:P

Atrax a co mniej wiecej sie na biotechnologii robi bo ja jak przegladalem materialy to zdecydowanie najeciekawsze wydaly mi sie na zoologii.

Na medycynie interesuje mnie wylacznie patologia, medycyna sadowa. A jak wiadomo po studiach medycznch robi sie taka kfalifikacje jaka jest dostepna. Istnieje duze prawdopodobienstwo ze nie bede mial mozliwosci wyboru takiej jak bym chcial. Czyli najprawdopodobniej skonczylbym przy biurku i wypisywaniu recept, czego robic nie mam zamiaru.

Uprawnienia umieszczania postów