-
Praca domowa z biologii
Jeśli ktoś to ma ti niech poda:
1.Normy kliniczne krwi.
2.Normy hemoglobiny, cholesterolu i glukozy we krwi.
Z góry THX.
-
Re: Praca domowa z biologii
hematokryt: mężczyźni47%; kobiety42%
masa hemoglobiny w pełnej krwi: mężczyźni 9,9g na 100g krwi u kobiet 16
OB mężczyźni dopuszczalne do 10mm kobiety nieco więcej
ASO dla zdrowych 1:20-1:150
Prawidłowy poziom glukozy we krwi wynosi poniżej 115 mg/dl krwi.
-
-
nie nie nie ... niedokładnie ,, , jak wytrzeźwieje i nie zapomne podam ci dane :P
-
która tartość jest niedokładna?? wszystkie oprócz poziomu cukru podaje Lewiński i potwierdzałem, u lekarza.
-
TBV-1/20-1/13
RBC- M:5500000 k: 4800000 norma do 8 mln
Hct - M :47% k:42%
hb - M:16/100ml k:14/100ml
MCV 87 u3
MCH 29pg
MCHC 34%
MCD 7,5u
(.../1mm3)
gr ob 2000-7000
zas 15-50
kw 50-200
lim 1500-3000
mon250-300
-
problem jest też w tym, że wartości wzorcowe ciągle się zmieniają, a i źródła medyczne i biologiczne podają inaczej. tak czy siak czego być nie wziął możesz obstawać, że jest dobrze i nikt nie ma prawa tego podważyć.
-
no niedokonca :P są normy szczytowe i dolne nieprzekraczalne jeśli je w nich łapiesz to nie mam nic przeciw
mi chodziło o to ze podałeś zamało wartości i błąd w styliu hb większe dla kobiet :P
męrzczyźni mają pod kazdym zwzgledem wydajniejszy układ krwionośny ,,, - pracujemy na wyrzszych obrotach no ale szybciej sie zurzywamy :P ,,,
a co do pytania to ani moja ani twoja odp nie jest wystarczająca :P:P
-
wartości które podawałem podaje W.Lewiński w "Anatomia i fizjologia człowieka" Operon 2001.
rozmawiałem(akurat trochę temat niedawno drążyłem) z pielęgniarkąi lekarzami i te wartości mogą być nieco różne dla różnych ludzi(np. jedne źródała podają OB dla mężczyzn 3-6mm, a lekarze mówią, że do 10 mm jest jak najbardziej prawidłowe co w świetle tych źródeł 3-6 oznaczało by infekcję lub inny stan chorobowy; badałem sobie w domu OB i mam 2,5mm czyli także nie mieszczące się w granicach 3-6mm, lekarka powiedziała, ze mam dobre).
że podałem mało, nie przeczę, tyle miałem
-
a co oznacza ob w 80-120 ?? :P:P ( hyba dobre wartości ale nie pamientam - jakby co - co oznacza największy spotykany chematokryt :P )
dane są ruzne ale dla kobiety zawsze są nizsze normy a ty podałeś prawie 2 razy większą wartość :P
a ja mam niedługo egzamin z tego :P:P:P:P i robiłem sobie pełną morfologie :P:P
ale tu nie ma oco sie kłucić ...
Uprawnienia umieszczania postów