Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: *UD*pomóżmy razem znaleźć lek na raka!

mb2308
    Guest

*UD*pomóżmy razem znaleźć lek na raka!

Co to jest United Devices? To projekt trwający już ponad trzy lata. Polega on na wykorzystaniu mocy obliczeniowej komputerów podłączonych do sieci. Zadaniem projektu jest przeliczanie próbek białek, w celu znalezienia lekarstwa na raka.

Aby przyłączyć się do projektu należy pobrać program
    http://www.grid.org/download/
    , zainstalować go, ustalić swój login i hasło.
    W projekcie można uczestniczyć indywidualnie lub zespołowo. Dla użytkowników serwisu terrarystyka, jak i dla wszelkich innych terrarystów , akwarystów i innych zapaleńców z tym tematem związanych, założyłem nowy zespół (terrarystyka).
    Aby przyłączyć się do zespołu należy klknąć w ten oto link:
    http://www.grid.org/services/teams/t...2-3C594E18F0E2
    , a następnie kliknąć w "JOIN THIS TEAM".
    Uczestnictwo zespołowe pozwala na sprawdzanie statystyk - porównywanie swoich osiągnięć z innymi członkami zespołu oraz swojego zespołu z innymi. Trudno o bardziej zdrową rywalizację.

Serdecznie zapraszam.

Praca aplikacji wykorzystuje pełną moc procesora. Nie przeszkadza to w korzystaniu z Internetu, czy aplikacji biurowych. Jednakże korzystanie z bardziej zasobożernych apliakcji jak gry czy programy do przetwarzania grafiki mogą spowodować konieczność wyłączenia UD Agenta)

mb2308
    Guest

Re: *UD*pomóżmy razem znaleźć lek na raka!

no szczerze mówiąc spodziewałem się większego zainteresowania :/
    przykra sprawa że ludzie są tacy obojętni :/

kliknąłem w join this team i chce login i hasło gdzie sie rejestruje ?

mb2308
    Guest

rejestracja jest automatyczna po zainstalowaniu aplikacji służącej pźniej do liczenia

co mi szkodzi...

mb2308
    Guest

a tak własciwie to zapomniałe dodac, że programik możecie pobrac z:
    http://www.grid.org/download/

Cieszę się Cizar że dołączyłeś i zapraszam was więcej
    im więcej tym lepsza zabawa

Z tym znalezieniem lekarstwa na raka to jak zwykle chwyt reklamowy - chodzi po prostu o analizę struktur białek kodowanych przez ludzki genom i próbę określenia ich funkcji, na podstawie podobieństwa struktury do innych, znanych już i opisanych cząsteczek. To, że zsekwencjonowano genom generalnie niewiele dało - teraz trzeba ustalić, co koduje ten DNA, jakie białka na jego podstawie mogą powstac i po jaką cholerę taplają się w naszej cytoplazmie. Niestety w tej chwili, zeby ktoś przyznał kasę na projekty badawcze z biologii, trzeba wszedzie pisac, że to ma być na raka, bo inaczej odrzucają podanie o grant.

Oczywiscie niewykluczone, że pomoże to w rozwikłaniu zagadnień związanych z niektórymi chorbami - tak, naprawdę jednak najważniejsze jest to, żeby jak najszybciej przemielić te dane przez procesory.

Do czego to się przyda, to tak naprawdę nikt na obecnym etapie nie jest w stanie stwierdzić, ale wyniki tych badań mogą otworzyć bardzo wiele zupenie nowych pól do popisu dla biologów molekularnych...

Tak czy inaczej ktoś to musi przeliczyć, więc czemu nie mielibyśmyw tym pomóc. Im szybciej to zrobimy tym lepiej - przy obecnym, niemal logarytmicznym przyroście danych, wykorzystanie sieci do obliczeń jest super rozwiazaniem. Jest szybkie i tanie... A skoro różne nadziane fiuty w rodzaju Billa G. szczypią się żeby poświęcić część odsetek ze swoich majątków na cele badawcze i projekty tego typu, to trzeba wspierac naukę na tyle na ile możemy. Zwłaszcza, że nasze rządy wolą topić miliardy PLN w nikomu niepotrzebnych kopalniach bez jakichkolwiek perspektyw, zamiast zainwestowac troche w rozwój nauki (podejrzewam, zę gdyby zainwestować kasę zmarnowaną na górników w badania podstawowe, bylibysmy europejską potęgą naukową - Margaret Thatcher jakoś sobie poradziła bez marnowania takiej kasy)...

Stanowczo popieram, zwłaszcza, ze ten projekt zahacza o moją działkę... Lepiej jest chyba liczyć coś co się może przydać, niż szukać inteligencji w kosmosie (vide SETI) - jak komus brakuje rozumu na ziemi, to w kosmosie tym bardziej go nie znajdzie...

Tako rzecze mantid

mb2308
    Guest

dkoładnie mantid masz wielką rację
    więc moge liczyć że do nas dołączysz?
    co do seti to kiedys tez liczyłem ale to jednak nie to :/
    a z tymi białkami to rzeczywiście nie sa ne wykorzystywane tylko do leku na raka.. ale mozliwe jest, że przypadkiem zostanie wykryta np szczepionka na AIDS..

U mnie juz działa...
    Z tą szczepionką to wątpię, poza tym problem AIDS idzie ostatnio w odstawkę - chorych można bardzo skutecznie podtrzymywac przy życiu - swiadczy o tym niezbicie fakt, ze nagle, w ciagu ostatnich 2-3 lat gwałtownie spadła liczba zgonów znanych artystów, muzyków itp. chorych na aids.
    Bynajmniej nie dlatego, żeby zaczęłi na siebie uwazac i lepiej sie prowadzili, mają po prostu kase żeby zminimalizowac efekty choroby... Przykro mi to stwierdzac, ale mam wrażenie, że szczepionki na aids dla trzeciego świata nikogo tak naprawdę nie interesowały - trzeci świat pełni po prostu nieocenioną rolę darmowego poligonu eksperymentalnego.
    Myślę, że jeśli chodzi o AIDS to sprawa, tak czy inaczej rozwiąze się ostatecznie w ciagu kilku najbliższych lat...
    Te badania które prowadzi się przy pomocy takiego softu, to badania podstawowe - od nich wiedzie do szczepionek i leków bardzo długa droga. Dzieki nim mamy nadzieję opracować doskonalsze systemy i programy badawcze, umożliwiające badania proteomiczne.

mb2308
    Guest

a liczysz w jakimś teamie? czy jestes aczej niezrzeszony?
    dużo wiesz na ten temat
    byłbys bardzo ciekawym nabytkiem do teamu terrarystów

Uprawnienia umieszczania postów