Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Zadanie z matmy HELP:}

Mieszany widok

Zadanie z matmy HELP:}

Witam!!

Moj facet odmatmy zadal takie zadanie. obrazek w załączniku.moze mało widac ale wszystko wyjaśnie.

Zad.

Mamy pokój o wymiarach: 10m długości, 4 metry szerokości i wysokosci. 1 metrod sciany lewej stoi koles (ma 2 m) i na nim siedzi mucha i mu narobiła na głowę (to jest resc zadania;]) Koleś ją złapał i urwał skrzydła; odszedł pod sciane przciwległą tez 1 metr od sciany (patrz rys.) Mucha rozmawia z Bogiem: musze mu oddac!! znowu mu narobię. Bóg: ok mozesz tylko jest jeden warunek: (pamiętajcie mucha nie ma skrzydeł) Twoja droga do człowieka musi byc krutsza niz 14 metry. Jesli spełnisz ten warunek mozesz mu narobic;]

s < 14 m

Zadanie należy przedstawic na rysunku i obliczeniami + tłumaczenie... tylko moja prośba zrobcie to na poziomie 3 gim:] a nie liceum;]

Prosze o pomoc ludzi terrarystów.

Za zadanie jest mozliwa 6.

Z góry dzięki

Re: Zadanie z matmy HELP:}

Mam nadzieje ze obrazek się wam pokazuje...

mucha stamtad gdzie lezy (czyli w pozycji gdzie wczesniej stal gosc) przechodzi linia prosta do jego nowej pozycji (jezeli dobrze policzylem pitagorasem to ta linia ma w przyblizeniu 10,2 m) wdrapuje sie na niego (nastepne 2m) i sra
    Nie wiem czy dobrze kombinuje ale ja bym tak odpowiedzial

Kretschmer
    Guest

To chyba jednak nie będzie 10,2 m

myslec myslec:P ale "posrane" zadanie no nie??

Deto dobrze napisał. No chyba, że spieprzyłeś coś z rysunkiem. :P
    Najlepiej narysuj rzut z góry, gdzie dokładnie facet stał na początku, a dokąd później przeszedł.

chrzanu
    Guest

dobrze tłumaczysz, ale chyba źle liczysz :]
    droga nie bedzie 10.2 + 2metry do góry tylko 10.7+ 2 metry do góry
    więc tak czy siak to daje 12.7 metra więc mucha spokojnie nasra mu na łeb chyba :]

z tego co napisal deto wynika ze ona zeszła na ziemię dalej po podłodze do goscia i wspieła sie na niego to chyba bedzie troche wiecej chyba ze ja nie wiem o co chodzi;]
    jutro dam rys z gory bo dzis nie mam czasu;/

z całym szacunkiem ale coś żeś musiał pomylić ,bo tu ni jak na zagatkę nie wygląda tu nawet obliczenia są banalne :/ więc musialeś wydaje mi ise pokiełbasić cos

Koles stoi w przeciwleglym rogu niz mucha, byli 1m od sciany, liczymy przekontna z tw. pitagorasa.

9(do kwadratu) + 3(do kwadratu) = X(do kwadratu)

X(do kwadratu) = 81 - 9

X= pierwiastek z 72

X = 8.48 + wysokosc kolesi (2m)

X = 10.48 wedlug mnie po przebyci tej drogi mucha narobi kolesiowi na glowe

Uprawnienia umieszczania postów