-
Re: Zadanie z matmy HELP:}
Po mojemu to zadanie jest raczej proste.
Kolesiowi mucha siedzi na czapie, gość przypakowany jest i ma 1m w barach, głowa po środeczku, czyli 0,5m od ściany o dł 10m zostaje. Na kiego grzyba ma złazić na ziemie skoro może sobie iść 3,5m w lewo (patrząc na rysuneczek) a potem 10m prosto (caly czas 2m nad ziemią) i w taki oto sprytny sposób po przebyciu 13,5 metra robi upragnioną kupe.
obliczenia są zbędne
A tak na marginesie, któryś mózg tam zastosował pitagorasa:
9^2+3^2=X^2
a następnie stwierdził że jest to równe tyle co:
X^2=81-9 - gdzie mamy takie twierdzenie?!
Ktoś tu usiłował 'przenosić czynniki na drugą strone ale mu z deka nie wyszło :P
W tym działaniu X=sqrt90 a nie (o zgrozo) 72
Ale to tak mimochodem, jak to mój prof od filozofii zwykł mawiać
Leviatan (z hipermarketem mi sie kojarzy, hehe), jak bedziesz znał wynik to napisz co i jak, bo jakby kiedyś ktoś miał ograniczoną droge a chciał komuś nafajdać na czaszke to bedzie jak znalazł
-
mogłem tez źle zinterpretować rysunek... Nie jest on pirwszej jakości więc ciężko wszystko zrozumieć w 100%
-
Nie. Nawet interpretujac tak, ze glowa jest w odleglosci 0.5m od sciany, to po przebyciu 13.5m mucha znajduje sie w rogu pokoju. Zapomniales jeszce dodac 0.5zaby znalazla sie nad facetem ponownie. To daje 14m, a s<14.
Leviatan, rysunek jest dobry? Mucha byla metr od sciany czy tak jak zrozumial Jaca i MareQ, czyli 0.5m?
-
Pytalem sie faceta i powiedzial ze 1 m od sciany a nie ze w barach mial 1m a glowe 0.5 :P wiec to juz nie weim;]
-
MareQ 9m wzielo sie stad ze sciana miala 10m a koles stal 1m od sciany, czyli mucha tez musiala byc 1m od sciany lewej, a to ze mucha byla na scianie na wys. 2m nie bylo napisane. To samo z 3m, koles tez stal 1m od sciany w przeciwleglym rogu.
A co do przenoszenia X na lewa strone nie milao byc przenoszenia w pierszym rownaniu pomylilem sie i napisalem X z prawej strony a mial byc z lewej.
-
U mojego matematyka jest tak: zada we wszystkich swoich klasach zadnie i nikomu nie mowi odpowiedzi i czeka ... na odpowiedz ... na zasadzie kto pierwszy ten lepszy:O W poniedzialek bede mial nowe zadanie
Uprawnienia umieszczania postów