Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 120

Wątek: Okrucieństwo...

Dark Raptor
    Guest

Re: Okrucieństwo...

Też znam to z autopsji. Widziałem jak zabijano bezsensownie tchórze i łasice, bo złapano je niedaleko zabudowań. Gdyby zrobili to szybko i bezboleśnie... może nie byłoby sprawy, jednak to co wyprawiali powoduje, że słowa satyrycznej piosenki "Chłop żywemu nie przepuści" nabierają nowego znaczenia.

Zwierzeta pastwiąc się nad ofiarami ćwiczą sztuke zabijania i sprawnoć. A owady to juz chyba inna kategoria - u nich chyba nie ma pojecia typu znecanie sie - jest tylko wcinać i wcinać

Dark Raptor
    Guest

Lew, jaguar, kot domowy, tchórz, lis - akurat miałem w tym temacie głównie do czynienia z ssakami.
    Wiele błonkówek zabija niepotrzebnie swoje ofiary (ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy odczuwają przyjemność).

Atrax Robustus
    Guest

Wlasnie dlatego latwo go zabic. Nie bedzie stawial oporu, a i cos sie na futerku i miesku zarobi.

Szkoda tylko, ze ten wewnetrzny glos sumienia nie odzywa sie we mnie, jak jem kotleta.
    A powinien... bo z jednej strony mowie tak, a z drugiej robie co innego, co czyni mnie hipokryta w pewnym sensie .

Atrax Robustus
    Guest

Widzialem takze w jakims filmie dokumentalnym takie zachowanie u orek. Martwe juz ofiary, sa przez nie podrzucane. Wyglada to jak zabawa i tak tez zostala skomentowana przez lektora, ale jaki one maja w tym cel... nie mam pojecia.

Łuki
    Guest

Takich ludzi powinni zabijac. Uwazam ze niebylo by mi szkoda czlowieka, ktory tak zalatwil bezbronne zwierzecie.

Atrax Robustus
    Guest

Jezeli to prawda, i zwierzeta zabijaja "bez sensu", aby zwiekszyc sprawnosc lowow, to w takim razie sa to tez pewne kroki, ktore umozliwiaja im dalsze przetrwanie.
    Jednakze z tym tematem nie jestem az tak dobrze zaznajomiony :]

Dark Raptor czy te zwierzaki robią to dla przyjemności ?? raczej nie... mają w tym jakiś konkretny cel...np. nauczyć młode , poprawiśc sprawnośc... i zwierzaki te nie"marnują" się sa zjadane dzięki czemu uchodzi z życiem inny zwierz...

Dark Raptor
    Guest

Zabawa - odreagowanie stresu?/ćwiczenie?/pokaz siły?

Ciężko jest przystawiać zachowania zwierząt do zachowania ludzi. To co wydaje się nam czymś oczywistym z ludzkiego punktu widzenia, może mieć zupełnie inne znaczenie w świecie zwierząt.

A propos "antropomorfizowania" w filmach przyrodniczych. Zauważyłeś, że drapieżniki najczęściej odgrywają w nich rolę szwarccharakterów (zwłascza w starszych produkcjach)? To właśnie takie manipulowanie wizją zwierząt.

tacy ludzie co się znećają nie ważne czy nad ludźmi czy nad zwierżetami są wg mnie chorzy bo zdrowy cżłowiek ma coś takiego w sobie jak współczucie... Nie wyobrażam sobie żebym mógł świadomie sprawiać zwierzęciu bół chyba że miałoby mu to pomóc, choć w skrajnych przypadkach oczywuiscie wolałbym je dobić... Trzeba być zacofanym umysowo żeby nie współodczuwać cierpienia innych istot... To też na pewno kwestia wychowania... Napewno dużo daje też kwestia empatii do konkrentnych zwierząt. Jakoś bardziej wstrząsa mnąznecanie sie nad tchórzem niż nad bardzije inteligentną świnią, dlatego że akurat tchórze to dla mnie zwierzęta najbliższe... Nie wyobrażam sobie skrzywdzić tchórza.... Niby jestem facetem i powinienem być twardy, ale ile razy pomyśle o swojej ś.p. tchórzynce i momencie jej śmierci to chce mi się ryczeć jak dziecku któremu ise lizaczka wyrwało z ust :/ (((((

Uprawnienia umieszczania postów