-
Re: Okrucieństwo...
Niestety ludzie są skłonni do życia wg. zasady czego oczy nie widzą tego sercu nie żal. Dlatego takie fotki powinny być pokazywane.... Ja ich szczerze mówiąc nie obejrzałem, ale już sporo widziałem i poprostu mam zbyt zły nastrój na to aby go spobie dodatkowo psuć, ale sama wyobnraźnia chyba już zadziałała na moją niekorzyść :/ Chciałbym aby kary za znęcanie się nad zwierzętami były znacznie wyższe. Nie wiem czy wiecie ale weszła w życie niedawno ustawa o zakazie testowania czegokolwiek na zwierzętach, chyba ze jest to w 100% niezbędne, ale i wtedy tylko pod nadzorem kontroli etycznej i weterynaryjnej. To pocieszające.
Zawsze jak widze jakieć lalunie w futrach czy babcie na straganie sprzedające lisie skóry to aż mi sie coś robi... a co najgorsze sam też przyczyniam się do znęcania nad zwierzetami bo nie jestem wegetarianinem.... Czasem aż żałuje że musze być człowiekiem :/
brrrrrrrrrrr...... :/
-
mam nadzieje że w przyszłości będę mógł jakoś się przyczynić do pomocy zwierzętom... szkoda że nie ma u nas czegoś takiego jak brytyjskie RSPCA.... pozostaje zostać weterynarzem....
-
a mam pytanie - co Was bardziej przybija - widok gościa lezącego na ulicy z mózgiem dwa metry od rozłupanej czaszki czy widok norki w klatce pozwalającej conajwyzej na opbrót wokół własnej osi...?? mnie jakoś to drugie... moze jestem jakiś nienormalny??? Ale na tych fotek nawet nie chce otwierać, a oglądanie rotten czy fotek w tym rodzaju zwykle nie sprawia mi większych trudności...
-
Widzisz, wszystko zalezy od sposobu usmiercenia.
Jezeli widze na jakichs rottenach rozjechanego czlowieka, to trudno... wypadki chodza po ludziach.
... ale zupelnie inaczej reaguje, gdy widze ofiary bezmyslnej wojny, ludzi torturowanych, przesladowanych, niszczonych.
Wtedy odzywa sie we mnie "cos".
I to samo "cos" odzywa sie we mnie, gdy widze bezmyslnie meczone i zabijane zwierzeta.
-
Mnie też rusza bardziej to drugie wkońcu to nie głupota ludzka do tego go doprowadziłą tylko wypadek a w tym drugim to tylko działa głupota ludzka....wkońcu zycie zwierzaków zalezy od ludzi ile to już gatunków zwierzaków poszło w zapomnienie dzieki ludziom ??
-
Napisalem "sposobu usmiercenia", a mialem raczej na mysli to, ze nie wstrzasa mnie widok ludzi, ktorzy zmarli z powodu wypadku, samobojstwa, czy czegos tam jeszcze, ale zostali bezlitosnie zabici lub torturowani...
-
no pewnie masz racje :/ ale jakoś tak wewnętrznie z góry bardzioej szkoda mi zwierząt, moze dlatego że jak ludzie cierpią to tylko z powodu siebie samych lub innych ludzi, a zwierzęta nie zadaja sobie niepotrzebnego cierpienia - ani sobie ani ludziom. Oczywiscie zdarza się że ktoś zostaje okaleczony przez zwierzę, ale ono nie robi tego z myśla o zadaniu cierpienia, ale z myślą o zachowaniu siebie przy życiu :/
-
Zdania w stylu "zwierzęta nie zabijają dla przyjemności" odłożyłbym do lamusa haseł "prawdziwych ekologów".
Niestety rzeczywistość jest tak dzika, że przykładanie do niej "ludzkich" cech to czysty bezsens.
A zdjęcia są chore... to fakt.
-
O ja w polowie wylaczylem , az sie niedobrze robi.....Ale niedlugo to sie mze skonczy bo praw unijnych trzeba bedzie przestrzegac , ale takim jebanym dewiatom nogi z dupy bym powyrywal.
-
Zgadza sie, ja tez jestem tylko czlowiekiem i mna tez kieruja czesto subiektywne uczucia. Nic nie poradze, ze moje sumienie mowi mi, ze zwierzeta sa bardziej bezbronne i niewinne, mimo, ze wiem, iz podawanie tego, jako argumentacje swych pogladow z gory skazuje mnie na porazke w jakiejkolwiek dyskusji.
Uprawnienia umieszczania postów