Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: informosomy czy nie informosomy?

informosomy czy nie informosomy?

w starych książkach możemy przeczytać, że RNA opuszcza jądro komórkowe i przechodzi do cytoplazmy związany ze specyficznymi białkami w postaci informosomów. niedawno wpadło mi w ręce jakieś (chyba)wiarygodne opracowanie w którym było napisane,. że informosomy wg najnowszych badań nie istnieją. szukam i szukam i niemogę znaleźć więcej informacjoi na ten temat.
    Ktoś sie orientuje jak to w końcu jest??

Re: informosomy czy nie informosomy?

To chyba bardzo stare książki... Jeśli chodzi o biologie molekularna i komorkową to stare ksiązki niestety zupełnie sie nie sprawdzają. Z reguły nawet nowe już są zdezaktualizowane (nasze wydawnictwa wydają je z 2-3 letnim opoznieniem w stosunku do oryginału).

Mechanizm transportu mRNA i jego regulacji nie zostal jeszcze dokładnie poznany. Wiadomo, ze w jądrze komórkowym znajduje się bardzo wiele białek wykazujących powinowactwo do mRNA i w jakis sposób zaangazownych w transport, regulację transportu i stabilność RNA. Szczerze mówiąc nigdy nie zetknąłem się z nazwą informosomy.

Teraz, jak poszperałem troche w Medlinie wyszlo na to ze nazwy informosomy uzywaja w publikacjach tylko i wylacznie Rosjanie, okreslajac tym kompleksy bialkowe wiazace sie z mRNA na terenie komórki. To czesciowo tłumaczy, czemu sie z tym do tej pory nie zetknałem. Czasy kiedy radziecka nauka przodowala we wszystkich dziedzinach juz minęly... Nazwy tej bym raczej nie uzywal. A jesli chodzi o literaturę to polecam raczej podreczniki amerykańskie i ich przekłady.

Wybierz sie do biblioteki i weź BIOCHEMIE Stryera,ewentualnie jakąś genetykę molekularną.
    Z tego co wiem to mRNA zabezpieczane jest jest po jednej str czapeczka poliG a po drugiej poli A.Decydujące znaczenie ma długość poli A.gdyż nukleazy zaczynają usuwanie reszt od tego końca.Poza tym chyba ogony poliA nawijane są na białka które mają funkcje stabilizujące.

polecam cytobiochemie ale nie pamientam autora :P

wiem ze do białek przyłącza sie NCS ale co do rna to nie wiem :P

penie są takie co transportują sie "same " i takie co im coś w czymś pomaga :P

o czapeczce guanylowej i adenylowym ogonku wiem, a najnowszego Stryera niemogę znaleźć- w starym są informosomy

Uprawnienia umieszczania postów