-
CloneCD
Wie ktoś jak wypalać gry w wersjach CloneCD?
Mi się zawsze wydawało że wypala się Alcoholem v. 1.7.2.1705 (czy jakos tak... pisze z pamieci ) przy ustawieniu Safedisc 2/3 predkoscia x4, a potem odinstalowuje się wszystkie emulatory typu Daemon czy Alchol i taka gra powinna chodzić... ale wszystko to zrobiłem a mi nie chodzi
Może mi ktoś powiedzieć w którym momencie robię błąd?
-
Re: CloneCD
Obrazy wypalone w CloneCD najlepiej wypalać właśnie pod tym programem.
-
Nie chodzi mi o obrazy zgrane ClonemCD tylko o obrazy w wersji CloneCD przeznaczone do wypalenia Alcoholem... wiem ze dla niezorientowanych w temacie to brzmi troche dziwnie, ale niektorzy kojarza chyba o co mi chodzi
-
Aaaa, czyli mówiąc po polsku chodzi Ci po prostu o skopiowanie płyty.
Niestety nie każda nagrywarka poradzi sobie z nagraniem obrazu zabezpieczonego krążka. Często producenci zabezpieczają płytę np. fałszywymi wpisami w TOC i jeśli Twój napęd nie jest w stanie wpisać w to miejsce "błędnych" danych, to żaden program nie umożliwi Ci skopiowania takiego krążka.
Można to ominąć np. w ten sposób, że obraz płyty zrzucisz na dysk i wczytasz go do jakiegoś emulatora napędu. Jeśli szkoda Ci miejsca na, to możesz obraz nagrać na CD-R (nagraj płytę z obrazem, a nie z obrazu) i stamtąd go załadować.
Na temat szczegółów odsyłam np. do CHIPa. W zeszłym roku był dość praktyczny opis Alcohola. Niestety nie pamiętam już, w którym numerze.
-
-
Nieprawda. Obraz zabezpieczonej płytki da się odpalić z emulatora, bo sam tak robiłem.
Jeśli dobrze pamiętam, to z Alcoholem był zintegrowany emulator i to właśnie w nim odpalałem obrazy. Śmigało znakomicie.
-
Ale zwroc uwage ze caly czas podkreslam "obraz w wersji CloneCD" a to nie jest zwykla zabezpieczona plytka. Ja sie narazie spotkalem z 3 grami w wersji CloneCD (co nie znaczy ze nie ma ich wiecej chodzi mi o to ze nie trafiaja sie za czesto). Jestes pewnie ze takie wersje obrazow chodzily Ci na emulatorze?
-
A czym się różni "obraz w wersji CloneCD" od obrazu zabezpieczonej płyty?
-
Jesli chodzi o techniczne aspekty to jestem raczej lamerem ale wyjasnie ci tyle ile sam wiem: Obraz w wersji CloneCD to jest oczywiscie obraz zabezpiecznoej płyty, z tym że płyty zabezpieczonej w systemie Safedisc 2/3. Płyty takie są zapisane zawsze w formacie Alcohola (.mdf czy jakos tak) i aby prawidlowo dzialaly musza byc wypalone w tym wlasnie systemie i jak najwolniejsza predkoscia. Nie jestem pewien czy zawsze, ale w tych grach ktore widzialem trzeba tez bylo odinstalowac programy emulujace napedy. No ale wlasnie najwyraznie trzeba zrobic cos jeszcze bo Vampire: Bloodlines tak czy inaczej mi sie nie wlacza a cracka ani widu...
-
Tutaj masz test napedów i wyszczególnienie, które nagrywarki obsługują dane zabezpieczenia:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_68413.html
Niestety nie udało mi się znaleźć tego opisu, o którym Ci mówiłem wcześniej. Poszukaj na stronie CHIPa, to może znajdziesz.
Uprawnienia umieszczania postów