-
Linux - help...
czesc
potrzebuje uruchomic w Linux'ie programik digitemp (program do zczytywania temperatury z czujnikow DS) - niestety pisze "/lib/i686/libc.so.6:version 'GLIBC_2.3' not found (required by...)" - sciągnołem tego GLIBC'a i jak chce go zainstalowac to wyskakuje mi
"gcc >= 3.2 jest wymagany przez...
binutils >= 2.13.90.0.16-5 jest wymagany...
gcc >= 3.2.1-5 jest wymagany..."
dodam, ze jest to Linux Red Had 7.3 w Windows'ie wszystko to działa a w linuxie niestety nie :/ jeżeli ktoś sie na tym zna i mógłby mi pomóc to bardzo prosze o pomoc na forum lub gg (zawsze jestem niewidoczny)
ps. na linux'ie sie nie znam dopiero zaczynam sie uczyc :]
-
-
Re: Linux - help...
dzieki na tej stronce juz bylem...
-
Masz stare biblioteki GCC... sciagnij nowsza wersje.
-
musisz sciagnac wszystko co brakuje bo nie mozesz instalnac glina bo nie ma czegos zeby glib poszedl posciagaj i poinstaluj wszystkie wymienione skladniki.
Polecam:
-Madnrake
-Aurox
dla poczatkujacych
albo polskojezyczna dystrybucje PLD
ja uzywam slackware tez bardzo fajny.
Pozdrawiam.
-
-
ziu - AFAIR slack jest chyba troche trudny na poczatek? Tzn tak mi sie o uszy obilo.
PaWeL^ - Jak oceniasz tego red hata? Ja jechalem na roznych wersjach mandrake oraz na SuSE 9.0 personal... w sumie Suselek bardziej mi sie podoba...
Ale zastanawiam sie nad PLD.
PLD jest trudniejszy? Czy wszystko jest tak zautomatyzowane jak w starej poczciwej mandarynce?
-
Aha, od razu powiem, ze jestem noobem i konsoli dopiero zaczynam sie uczyc.
To, co mnie zaszokowalo w suselku to to, ze wiele polecen odbiegalo od MDK.
nawet nie dalo sie zrobic z konsoli starego dobrego reboota... nawet make mi nie dzialalo .
Wszyscy naklaniaja mnie na PLD, ze niby jest to najlepszy wybor i "inwestycja w przyszlosc", ale jako takich argumentow nie slyszalem. Wiec jak mozecie, to powiedzcie, ktore distro byloby dla takiego noobka jak ja najlepsze.
I caly czas mysle nad "dupelkowa" wersja mandrake 10.1... wszystko na maxa.
-
Atrax - to moj pierwszy linux... dlatego nie moge go porównac...
-
jak nie mozesz zaistalowac binari to sciagnij cosbie rpm'a tu jest wyszukiwarka: http://rpm.pbone.net/
Uprawnienia umieszczania postów