-
Re: Ludzkie ciało.
Kilkadziesiąt lat temu tez były piękne kobiety, dzisiaj po prostu bardziej o siebie dbają, lepiej się odzywiają, stosują mase środkow kosmetycznych i mogą nieco bardziej ostentacyjnie manifestować swoją urodę. Faceci zyjacy w latach 30-40 mieli pecha, że przyszło im życ w takiej epoce...
Baku nie chće burzyć Twojej wizji rzeczywistości, ale mam wrażenie, że ktoś Cię okłamał - kobiety nie rodzą dzieci pupą....
-
LoOOol jakby coś pupa miała do gadania
-
Heterochromatyna to heterochromatyna .................
??? a euchromatyna to euchromatyna i co z tego ??
jedno jest kodujące drugie nie , :]
na dobra sprawę jej funkcję moglby pełnic DNA kodujący ..............
acha czyli dna kodujące mogłoby zabezpieczać dna kodujące przed mutagenami ?? ( nie twierdze ze innych wunkcji heterochromatyna nie pełni ale mówie o tej jednej )
owszem są to na ogół obszary kodujące, ale istota transpozonów sprwoadza się do tego, ze sa w stanie przemiesczac się w obrebie genomu ...........
, tylko o nich wspomniałem a chodziło mi o to ze : mają one zdolność rozplatania heterochromatyny i expresji jej fragmentów , natomiast nie jestem pewny czy określenie " obszary kodujące" jest w ich przypadku poprawne ..
Z tymi mutagenami też sie trochę zapędziłeś.. ............................
nic sie nie zapędziłem - tak jest , oze porównujac je do kołderki troche przesadziłem ale co do funkcji to napewno nie ( nie mówie ze innych funkcji nie pełni ... )
-
heh .. do ciebie to trzeba prosto jak z budową cepa :P
to ze napisałem "pupa" nie znaczy ze uwazam stosunek analny za potencjalną droge zapłodnienia ( hm zeby znów nie było , - to nie znaczy ze uwazam ze kobiety rodzą odbytem , zdaje sobie sprawe z istnienia pochwy , macicy , jajowodów , jajników i paru innych elementów bezpośrednio i pośrednio biorących udział przy zapłodnieniu , utrzymywaniu płody i przy porodzie )
Z tymi mutagenami też sie trochę zapędziłeś.. chodzi mi o to ze kobiety kiedyś były owłosione i tłuste a teraz nie są , hodzi mi o społeczny model " piękna "
kiedyś kobieta z duzą pupą - co nie znaczy tłustą ( czytaj rozmiar miednicy ) były bardziej " na topie " teraz jest moda na małą jędrną pupke i to juz od jakiegoś czasu ,,,,,,,,,,,,,,
to jest tylko przykład , zeby nie było sexistowsko to innym teraz istniejącym elementem doboru jest np zawartość portwela ..
sprawa ma sie tak , teraz istnieje dobur tylko ze jest on " doborem sztucznym " a nie " naturalnym "
-
kolejny co nie rozumie metafory :P
zresztą poniekąd rozmiar pupy jest związany z rozmiarem miednicy ...
-
To na co iepowołujesz to jedynie domniemana funkcja heterochromatyny... chronienie przed mutacjami to trochę na wyrost. Co do transpozonów to działaja one niekiedy jao regulatory transkrypcji. W obrębie ich sekwencji znajdują sie sekwencje (obszary) kodujące.
-
Tu bym polemizował... Generalnie nie sadzę żeby tłuste i owłosione kobiety były kiedyś na topie... Z drugiej strony (mniej lub bardziej podswiadomie) ceniono je zapewne jako lepszy materiał reprodukcyjny, wiadomo, ze takie kruche chucherka z drobnymi pupkami, miały mniejsze szanse na wydanie na swat i odchowanie potomstwa w tamtych czasach. Postęp medycyny zrobił swoje.
To nie jest dobór... Nie ma presji selekcyjnej ze strony srodowiska.
-
a ja mówie ze naturalny ?? powiedziałem ze sztuczny a presja jest społeczna :P
inaczej na ciebie patrzą jak idziesz z pamelką a inaczej jak idziesz z kaszalotem :P i mniej lub bardziej wpływa to na ciebie :P
-
Jak idziesz z Pamelką, to malo kto patrzy na ciebie ....
Chociaż ja osobiście zdecydownie wolałbym chodzic z kimś innym, cukierkowe, lalowate blondyny, jakoś nigdy nie budziły mojego entuzjazmu.
-
jakoś terz nie mam do niej wielkiej sympatii :P ale jakaś fajna tajeczka :P:P:P
Uprawnienia umieszczania postów