-
Ewolucja człowieka
Odrazu mówie ze nie jest to zadne zadanie domowe, poprostu zadaje temat do dyskusji.
Jak myslicie, jakie czynniki środowiskowe ukierunkowały ewolucję człowieka??
-
Re: Ewolucja człowieka
a słyszałeś, że ostatnio naukowcy odkryli nowy gatunek czlowieka (na wyspie bodajże flores klo nowej zelandii), ktory zyl rownolegle z h.sapiens. byl niziutki, mozdzek mial tyci, ale ogien i narzedia skubany umial wytwarzac
mnie sie osobiscie bardzo podoba teoria, ze ludzie zamieszkiwali morskie wybrzeza i stad: a) jako jedyny gatunek naczelnych mamy szczatkowe "blony" miedzy palcami, byc moze ulatwiajace niegdys plywanie, b) noworodki i niemowlaki ludzkie potrafia nurkowac c) ludzie ogolnie uwielbiaja spedzac czas nad woda i lubia ryby i frutti di mare ;-)))
-
hehe o tym nie słyszałem
Ale konkretnie to jakie warunki srodowiskowe ukierunkowały ewolucję człowieka??
Potrzeba zdobycia większych ilości pokarmu i w związku z tym wytwarzanie narzędzi w wyniku czego poprawiła się ich zręczność itp...
-
Człowiek powstał z gliny, a kobieta z żebra. :P
Każdy kśonts wam tak powie. Nie słuchajcie tych wszystkich heretyków mianujących się naukowcami. ]:->
-
Tak Mefisto zaraz po stworzeniu świata a kiedy były dinozaury :]
-
ja słyszałem o tym
podobno nazywają go hobbitem
ciekawe jak człowiek o mózgu wielkości mózgu szympansa miał takie same możliwości umysłowe jak H. Sapiens(bardzo dorbze posługiwali się ogniem i narzędziami które sami wytwarzali)
-
Nie wiem, to nie ja wymyśliłem ten system mitów.
A na poważnie to też słyszałem o tym hobbicie. Ciekawy, mały człowieczek.
-
A zapoznał się ktoś z Was z takim dziełem, jak "The Hidden History of the Human Race" ("Zakazana archeologia")? Jest to "zdumiewająco kompletny przegląd wszelkich znalezisk dotyczących początków ludzkiego gatunku, włącznie z materiałami, które zlekceważono, ponieważ nie pasują do dominującego paradygmatu".
W związku z powyższym nie przywiązywałbym się zbytnio do obecnych "obowiązujących" teorii na temat ewolucji człowieka, bo wszystko wskazuje na to, że ulegną one jeszcze nie raz zmianom.
-
ale jak myslicie jakie czynniki srodowiskowe przyczyniły sie do ewolucji człowieka??
-
napewno pożywienie (pokarm pochodzenia zwierzęcego) ale jak myślicie jakie jeszcze??
Uprawnienia umieszczania postów