-
TV jako monitor
witam
ostatnio zastanawiam sie nad kupnem tv, ale rowniez przydałby sie wiekszy monitor niz ta stara 15tka;/ i zastanawiam sie czy kupienie tv i zastosowanie go jako monitor ma sens? wiem ze przy zwyklym starym tv 50hz niezbyt dobrze to chodzi, a jak to jest z tv 100hz?
-
Re: TV jako monitor
Zastępowanie monitora telewizorem nie jest najlepszym pomysłem, chyba że jedynie oglądasz filmy. Ale jeżeli będzies chciał np. posiedzieć na necie, i przeglądać stronki to będzie masakra. Spróbuj obejrzeć program telewizyjny z odległości 10 cm -przekonasz się
-
akurat jestem w wyjatkowej sytuacji, bo zawsze siedze od monitora, w odleglosci kolo 1m, a gdybym cos na nim widzial to najchetniej bym siedzial 2m od niego;] (siedze/leze na kanarpie obok ktorej stoi biurko z monitorem)
-
Jakość nie jest za dobra , w gry sie gra ekstra . Ale jeśli chodzi o zdjęcia to lepiej widać na monitorze.
-
a wiec czy 100hz, czy 50hz to kicha do ogolnego użytku? malo gram, czasem jakies filmy ogladam...
-
do przeglądania internetu się absolutnie nie nadaje nawet te 100hz
-
-
z tego co pamiętam,tv wyświetla kółka,monitor kwadraty-nie pyta o co chodzi,to jeden z argumentów w wojnie pc:konsole,chodzi chyba o to że na monitorze obraz masz ostry a na tv strasznie rozmyty-z neta raczej nici wtedy:P
-
Jeśli chcesz się starać o rentę z tytułu ślepoty, to z czystym sumieniem polecę Ci TV jako monitor.
Jeśli chcesz używać komputera do pisania dokumentw, siedzenia w Sieci itp., to kup sobie LCD.
Jeśli chcesz robić wszystko po trochu, czyli siedzieć w Sieci, pisać dokumenty, grać, oglądać filmy, to radzę sobie sprawić dobry monitor CRT. Niestety wbrew snobistycznej modzie i marketingowemu bełkotowi przeciętne płaszczaki pod niektórymi względami nie są w stanie nawet dorównać tradycyjnym kineskopom. Mam tutaj na myśli czas odświeżania obrazu oraz matrycę, która ma zawsze stałą rozdzielczość nominalną. Odpalenie innej rozdzielczości niż nominalna powoduje zniekształcenia i zmęczenie wzroku.
-
tv wbew pozorom ma bardzo niską rozdzielczość dlatego zamiast monitora sie nie nada, ale za to monit może badzo dobrze zastąpić tv :-) o ile nie chcesz jakieś 28'' :-)
Uprawnienia umieszczania postów