-
Re: Czteroletni wegetarianie
Gdybyś jeszcze się trochę lepiej znał na wchłanianiu poszczególnych składników pokarmowych przez układ pokarmowy w sytuacji, gdy jest spora ilość błonnika i mała zawartość złożonych cukrów oraz jak się to wszystko ma na wzrost samej glikemii, to byłoby wszystko ok.
No ale nie wszyscy mogą wiedzieć wszystko więc tłumaczę. Warzywa (oprócz ziemniaków i jeszcze jednego bogatego w skrobię warzywka - nie pamiętam co to) są w diecie cukrzyków dozwolone niemal bez ograniczeń, a to oznacza, że mają one minimalny wpływ na wzrost glikemii, a to skolei oznacza, że nie zawierają znaczącej ilości przyswajalnych węglowodanów.
-
Panie Jaca, a co to sa w takim razie wedlug ciebie węglowodany ? Sam sobie przeczysz i wprowadzasz zamęt. Z tego co napisałeś wynika, że w tych warzywach to nie ma zbyt dużo składników odżywczych, węglowodanów niezbyt dużo, zawartość tłuszczu nikła, białka niewiele, to co tam jest ? Piłujesz gałąź na której siedzisz....
Co do zawartości skrobii, to jest ona u bardzo wielu roslin podstawowym materiałem zapasowym (bynajmniej ziemniak nie jest tu wyjątkiem). Biorąc pod uwagę, że skrobia ulega hydrolizie do dwucukrów, dwucukry do monosacharydów (glukoza i fruktoza), fruktoza ulega izomeryzacji do glukozy, a glukoza jest obligatoryjnie wchlaniana przez uklad pokarmowy zdrowego czlowieka, to wydaje mi sie, że jednak warzywa podnoszą trochę ten oziom cukru... Moze jestem megalomanem, ale w swoim czasie skonczylem kurs biochemii i fizjologii, a mimo spozywania duzych ilosci mięsa jeszcze miazdzycy nie mam i co nieco pamętam. Poczytaj sobie podręczniki do biochemii i poreczniki fizjologii, moze nauczysz sie czego swiecej niz z ksiazek o zywieniu pisanych przez ludzi, ktorzy chca zbic kasę na naiwnych ( i z powodzeniem to robią).
-
No jasne jak zwykle mantid wie wszystko najlepiej i doskonale zna się, jak dany rodzaj pokarmu wpływa na glikemię. Z tym że ja mam już w tym zakresie kilkunastoletnią praktykę, nie wspominając o merytorycznym przygotowaniu w temacie diety cukrzycowej.
Jeszcze raz powtarzam, warzywa nie są dobrym źródłem węglowodanów i w diecie cukrzycowej i są z tego względu dozwolone do spożywania w nieograniczonej ilości.
Uprawnienia umieszczania postów