-
Re: Wyprawa.
Jestem! Kilka dni temu wyjechalem z Chiciriwichi (Morze Karaibskie) do Valencji z poznanymi na jednej z wysp przyjaciolmi. Slyszalem od nich o obecnosci sporej liczby legwanow w tym miescie. I rzeczywiscie przy jednym z hoteli (International Hotel Valentia) w okalajacym go parku - ok 50-80 olbrzymich okazow Iguanas jak tu nazywaja legwany. Na na prawie kazdym drzewie po 5-10. I potwierdza sie zdanie¨"legwany jedza liscie" - choc codziennie (o godz 11:00)sa dokarmiane przez pracownikow hotelu salata pekinska (!!!!!!) oraz mieszanka tropikalnych owocow. Piekne zwierzeta na razie nie moge podeslac zdjec ale po powrocie zrobie to na pewno. Z Walencji pojechalem do Caracas do ambasady polskiej gdzie spotkalem przemile polskie malzenstwo Panstwa Antczakow od trzech lat mieszkajacych w Caracas. Oboje sa paleoarcheologami prowadzacymi wykopaliska na wyspach Morza Karaibskiego (Los Rochos). Na ich zaproszenie spedzilem u nich noc, zjadlem egzotyczna kolacje. Pol nocy rozmawialismy o Wenezueli, ich pracy naukowej. Rano zawiezli mnie do Universidad de Bolivar gdzie pracuja. Przy ich pomocy i tlumaczeniu rozmawialem z glownodowodzacym szpitalem dla zolwi morskich znajdujacym sie na jednej z wysp Los Rochos. Lecza tu zolwie z herpeswirozy i brodawczycy. Byc moze w przyszlym roku bedzie mozna ich odwiedzic wieksza grupa wolontariuszy z Polski???. W Poludnie wyruszylem taksowka (b. tanio) z Caracas do Puerto Acuchijo w Amazonii. 10 godzin jazdy przez gory na wielka rownine. Przejezdzalem przez 2-3 mosty. 4 przeprawy promem az dotarlem do olbrzymiej Orinoko. W trakcie jazdy na drodze przejechanych mnostwo gadow : wezy jaszczurek (w tym legwanow zielonych co mnie dosyc zdziwilo - brak wysokich drzew tylko krzaki) oraz tropikalnych lisow, leniwcow oraz 1 krowe zabita przez nieokreslony gat. weza. Zwiedzilem kilka wiosek indianskich. Wszystko zfotografowane...... Materialow do artykolow az za duzo....
1. Morze Karaibskie
2. Caracas - 9.milionowy moloch
3. Legwan zieloby "w domu"
4. Paleoarcheologia na Los Rochos
5.Orinoko i Amazonia.
Do nastepnego napisania..... Jutro wylatuje do Ekwadoru.
Uprawnienia umieszczania postów