Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: ma ktoś doświadczenie w wychowywaniu oseska szczurzego??

Mieszany widok

ma ktoś doświadczenie w wychowywaniu oseska szczurzego??

Więc tak, dzisiaj na giełdzie dla mojej samicy parachybany kupieł szczurzego oseska, jednak po kilku godzinach wędrówki z nim po giełdowej hali przywiązałem sie do niego i nie dał bym zjeśc pająkowi:-) zostawie go sobie na zawsze, problem w tym ze jest jeszcze ślepy i głuchy, ma tylko drobne futerko, jak narazie co ok 2 godziny daje mu mleko ze strzykawki (temperatura ciała mniej wiecej), jak narazie sie dobrze trzyma:-) co mam robić jeszcze?? jak długo karmić go mlekiem?? za wszelkie rady z góry dzięki

Re: ma ktoś doświadczenie w wychowywaniu oseska szczurzego??

Hmm...wydaje mi się że powinieneś mu zapewnić jakieś ogrzewanie mam na myśli mianowice może jakieś dogrzewanie słabą żarówką, tylko taka moja drobna sugestia.

nie wiem jak ze szczurami ale z myszami jest bardzo cienko...trzeba ja nonstop karmic i masowac paleczka po brzuchu tak jak to robia ich mysia mama...jednak lepiej bedzie dla niego jesli go zgladzisz...ja raz probowalem wykarmic dwa oseski jednak mi padly po niecalym tygodniu

Problem w tym, że szczurze mleko jest bardzo bogate w białko (ok. 12%). Bardzo trudno jest je zastąpić, a maluch rośnie zbyt szybko, żeby wystarczyło zwykłe mleko.
    Nawet jeśli szczurek przeżyje, to będzie prawdopodobnie słaby, chorowity i niewyrośnięty.
    Nigdy nie stałem przed próbą wykarmienia oseska, ale gdybym miał coś takiego próbować, to do zwykłego mleka dodałbym mleka w proszku, zeby zwiększyć zawartość białka. No i musisz bardzo często karmić drobnymi porcjami.

Ja jush sie wypowiedziałem tutaj ;-)

http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=4461&t=4443

:]

Naprawde bedzie bardzo ciezko a jak sie juz uda to tak jak mowile poprzednicy moze byc slabszy od innych szczorkow. Aczykolwiek niemowie ze to jest niemoliwe ale musisz uwazac na niego zrobic mu jakis inkubator zeby mial cieplutko tak mi sie wydaje bynajmniej.

aha POWODZENIA ZYCZE!!!

W zoologicznym jest mleko dla kociąt w proszku ma podobny skład istotna jest też
    temperatura.

Najlepiej Ci doradzą na forum http://www.szczury.rzeszow.info.pl/forum/index.php

Sąsiad widze nie dajesz za wygraną :P hyhy... powodzenia

zeby było tłuściejsze dodaje troszke słodkiej smietanki 18%, kropelke witamin, i staram sie go karmić co godzine, gorzej w nocy. Macie jakiś pomysł na smoczek bo ze strzykawki troszke jest ciezko, wiecej zje jak naniose krople na ręke i zobie to zliże. Musze jeszcze kupic mleko w proszku, zapomniałem o większej ilości białka. ma kruciutką sierść, kiedy moge sie spodziewać otwrcia oczu?? i ile mniej więcj od otwarcia oczu zacząc mu podawać ziaranka??

Uprawnienia umieszczania postów