Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: orbs

orbs

... byłem pozytywnie zaskoczony, po wczorajszym przejrzeniu mojej małej galeryjki zdjęć wykonanych aparatem cyfrowym...

Dla osób, które nie wiedzą w czym rzecz, proponuję wpisać w wyszukiwarce grafiki google.pl wstukać słowo "orbs"...

a następnie przejrzeć zdjęcia z własnych zbiorów i to nie koniecznie cyfrowych. Zwracajcie szczególną uwagę na zdjęcia z jakichkolwiek uroczystości (np. rodzinnych), imprez, z miejsc, gdzie grana była muzyka na tradycyjnych instrumentach (np. bębny, misy, instrumenty smyczkowe, itd.), z miejsc kultu i cmentarzy...
    Owocnych poszukiwań.Będziecie równie zaskoczeni, jak ja :-]

Re: orbs

Oto, ile może zdziałać zabrudzony obiektyw, lampa i kilka refleksów świetlnych.

Jasne, są to przecież zwykłe zniekształcenia, jakieś refleksy świetlne, kropelki rosy, owady, pyłki...

A jeśli to samo miejsce fotografuje w tym samym czasie kilka osób, aparatami zarówno cyfrowymi, jak i zwykłymi i wychodzą na różnym sprzęcie te same obiekty?

A jeśli były przypadki, że ktoś zareklamował aparat cyfrowy pod względem właśnie pojawiających się "kul" i w aparacie tym wymieniono całą optykę, a mimo to nie została wyeliminowana "skaza"?

No i jeśli, przy robieniu niektórych fotek jedna po drugiej, widać przemieszczającą się "kulę"?

Kule takie wychodzą również na niektórych kręconych filmach i nie są to w żadnym wypadku obiekty statyczne.

To niewazne jakim sprzetem. Jezeli ostrosc jest lapana na dalszym obiekcie, to po zastosowaniu lampy blyskowej (szczegolnie) i w wilgotnym powietrzu (szczegolnie) (wiekszosc orbs pojawia sie pewnie w takich warunkach, prawda?) Pojawiaja sie wlasnie takie refleksy. Jakas mucha, pyłki, kurz itp, wiec sie moze przemieszczac przemieszczac :-) Nie widzialem jeszcze sprzetu, ktory łapie ostrosc w calej fotografowanej przestrzeni (szczegolnie w ciemnosci). Zludzenie spowodowane perspektywą podpowiada nam, ze "duchy" pojawiają sie np. nad glowa kogos, albo pomiedzy ludzmi, ale tak naprawde sami chcemy w to wierzyc. Jezeli sie przyjrzec i zastanowic, to "orbs" pojawiają sie zawsze na pierwszym planie (nie wiedzialem zeby ktos czesciowo zaslanial takiego ducha reką, albo zeby ten wystawal w jednej trzeciej zza doniczki. Zawsze są to cale koła - fotografie pyłków, kotre tak naprawde pojawiają sie kilka cm od obiektywu (dlatego brak ostrosci, wzmocnione jeszcze lampą) i nakladaja sie na obraz zdjęcia.
    ...ale niech kazdy wierzy w co chce ;-)

Filmując pod slonce, tez uzyskujemy ciekawe efekty (takie nakladające sie kregi-wiadomo o co chodzi) i chyba tutaj nikt nie twierdzi, ze to zjawy?

Bardzo możliwe i nie mówię, że tak nie jest, przynajmniej w części przypadków (może nawet i w zdecydowanej większości), ale niestety tym sposobem nie da się wytłumaczyć wszystkiego

To przekonujące i bardzo prawdopodobne wytłumaczenie genezy tego zjawiska, także dużej częstotliwości jego rejestracji. Dzięki Hari

Istnieje jednak masa zarejestrowanych "obiektów", których uchwycenie na zdjęciach nie można wytłumaczyć w ten sposób.
    Oglądał ktoś może filmik z egzekucji w Iraku i energię w postaci kulek przemieszczających się z kierunku zabijanych ludzi?
    Jest to zupełnie inny rodzaj "orbs".
    A jak skomentujecie inne, o wiele żadziej obserwowane zjawisko, tzw. "rods"?

Nie widzialem filmiku, wiec sie nei wypowiem na ten temat
    Co do "rods", to moze przyziemnie, ale sklaniam sie do teorii, ze są to po prostu owady, machajace skryzdłami z duzo wiekszą czestotliwoscią niz liczba klatek na sekunde przy nagrywaniu filmu (najszczesciej sa chyba na filmach, a nie na zdjeciach, prawda?) Tak mozna wywnioskowac ze zdjęc krązacych w internecie. Stąd efekt rozmazania, pozniej przemieszczenia sie i znowu rozmazania (tak jak sie zmieniają klatki) Nie jestem zadnym badaczem tego zjawiska, ale takie jest moje zdanie.

Jeśli chodzi o film, to nie wiem pod jakim adresem jest on obecnie dostępny w sieci, ale tu jest adres X-files'owskiej relacji, wraz z najciekawszymi kadrami z tego filmu:
    http://nautilus.org.pl/archiwum/irak.html

mnie bardziej interesuje to, dlaczego ludzie wymyslaja takie rzeczy jak orbsy rodsy, czy jeszcze jakies inne..

Uprawnienia umieszczania postów