Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Mozecie wyjasnić mi pojęcia: filne i fobowe?

mikusis
    Guest

Mozecie wyjasnić mi pojęcia: filne i fobowe?

Witam.

Mam głupie zadanie z biologi.

Musze narysowac wykres tolerancji ekologicznej dla takich oto bakteri:

stenotermofilnych i stenotermofobowych.

Wiem co oznaczaja cżłony eury,steno,termo itd.

Ale co u licha znaczy filnych i fobowych?

Proszę bardzo was o pomoc.

Re: Mozecie wyjasnić mi pojęcia: filne i fobowe?

Termofilne tzn że ciągną do ciepła, a termofobowe oznaczą że uciekają przez ciepłem. Chodzi o zakres tolerancji bakterii do ciepła. To tak w skrócie i uproszczeniu.

Pozdrowiaski

mikusis
    Guest

Wielkie dzięki własnie o to mi chodziło

Termofilne to bakterie zyjace w wysokich temperaturach (doslownie oznacza do "lubiące cieplo"). Przedrostek steno oznacza, ze ich zakres tolerancji termicznej jest stosunkowo wąski.

Jako mikrobiolog musze zaprotestowac - nigdy w zyciu nie zetknalem sie z okresleniem bakterie termofobowe... Czegos takiego nie ma. W mikrobiologii (i biologii w ogole) nie uzywa sie takiego okreslenia (mozesz powiedziec to swojemu nauczycielowi). Generalnie przedrostek fobowy jest przeciwiennstwem filnego - termofobowy oznaczalby cos co nie toleruje wysokiej temperatury.

Prawidlowe okreslenie dla bakterii zdolnych do wzrostu w niskich temperaturach to psychrofile lub, w skrajnych wypadkach kriofile. (a nie termofobowe)

zdecydowanie racja,chociaz z drugiej strony,niewiadomo na jakim poziomie kolega pytajacy ma za zadanie wykonac swoj obowiazek,wiec moim zdaniem istnieje cos takiego jak 'pojecie wstepne',dla nizszych poziomow wiedzy,pojecia wprowadzajace majace na celu objasnienie zagadnienia,przy jednoczesnym uniknieciu wprowadzania kolejnego pojecia (psychrofilne).Pojecie termofobowe jest nie tyle zle merytorycznie,co niescisle i niedokladne.Tak mnie sie wydaje,mowie to jako doktorant biotechnologii

Zgadzam się, ale z drugiej strony jestem przeciwnikiem wprowadzania tego typu uproszczen. Zostaje po nich niepotrzebny zamęt... a wszystko przez to, że ludzie nie uczą się laciny....

racja,chociaz...nie wiadomo czy tu nie chodzi o wypracowanie w drugiej klasie liceum )

Uprawnienia umieszczania postów