-
Re: do trenujących judo i/lub aikido
Ja sam kiedyś rozmyslałem czy sie na coś nie zapisać, i ostatecznie wypadło na Jujutsu [czyt. Dżudżitsu] (chociarz w końcu nie zdecydowałem się). Podobno jest to bardzo fajna sztuka walki. W Wieliczce jakiś gość prowadzi bardzo dobre treningi.
-
zeby sie na ulicy obronić jakąś sztuką walki to potrzeba kilkunastu lat treningu (takie jest moje zdanie )
-
Osobiscie 2 lata uprawialem Taekwon-do, w sumie bardzo fajne, kondycja poszla mi ostro w gore, teraz jestem flak. Polecilbym Krav-Mage, mam znajomego, cwiczy bodajze od roku i z tego co pokazal (na mnie) to dosc skuteczna metoda walki.
-
Ja od 2 lat ćwiczę Muay Thai (Tajski Boks) i każdemu polecam ten sport ale tylko dla osób wytrwałych fizycznie i psychicznie. Jest to 2 najbrutalniejszy sport ale się opłaca go trenować bo już dużo umiem a pozatym jak byłem na turnieju to zajołem 7 miejsce w polsce w swojej kategorii wagowej.
-
Ja teraz się bede zapisywał na Modern Jujitsu, jest to połączenie bodajże 4 sztuk walki, głównie opiera się na dżwigniach i walce w parterze, koledzy na to chodzą i powiem szczerze , że po roku czasu umieją wystarczajaco aby nie dać sobie w kasze dmuchać, nawet mieliśmy dwie nieciekawe sytuacje na mieście i te parę miesięcy treningu wystarczyło
Jest to podobne to Bjj tylko bardziej urozmaicone.
Krav magi to bym za bardzo nie polecał , bo jak coś bedziesz umiał i Cie za bardzo poniesie to możesz kogoś nawet zabić niechcący i wtedy sam bedziesz miał przesrane, poczytaj sobie coś o Jujitsu, moim zdaniem to bedzie dobry wybór
-
Z teori jaskuteczniejsza sztuka walki jest Aikido, niestety tylkoz teorii, w praktyce jest to trudna sztuka walki i zeby cos sie w niej nauczyc to naprawde trzeba kilkanascie lat treningow..fakt nie walczy styl tylko czlowiek, ale jezeli bysmy wzieli dwoch blizniakow jednojajowych ( ) i wyslali ich do np. sekcji bjj i krav maga to ten pierwszy bezwatpienia bylby gora.... jesli moge ci polecic to w Kraku masz jeden z najlepszych klubow Bjj w Polsce..jezeli ci sie to nei spodoba to polecam: Judo, Sambo, Zapasy(wolniak, ew. klasyk), Vale Tudo, BJJ , Modern jiu-jitsu, Shidokan i Pankration (tu radzilbym zaczerpnac opini w srodowisku, bo treningi tych dwoch mixow moga byc mniej efektywne niz Vale Tudo), Kick Boxing ,Box, Muay Thai i na samym koncu Karate...czy cos ominalem ?
wszelkie rzeczy typu Streetboxing, Streetfighting, Krav Maga...ja do nich podchodze sceptycznie, nie mowie ze sa zle ale nauka w nich jest mniej efektywna niz np w Vale Tudo...aha i jiu-jitsu nie jest rowne jiu-jitsu..jezeli pojdziesz na trening i zobaczysz jakies chwyty typu lapanie kolesia za raczke obkrecenie sie piec razy w okol wlasnej osi i dzwignia sprowadzenie do parteru, oraz modly i lapanie mocy po treningu....nie przychodz juz wiecej tam...sztuka walki nie jest do modlenia tylko do napierd...Modlimy sie w kosciolach a na tatami walczymy
-
aikido jest na dłuższą metę o wiele skuteczniejsze, ale jeśli chcesz się "szybko" nauczyć czegoś co bedziesz mógł wykorzystać to lepiej na judo idź
-
Rastafaq a gdzie u nas we Wrocku mozna sie na to zapisac??skoro polecasz to moze ja sie tez zastanowie...jest jakis limit wiekowy;??
-
Z tego co wiem to nie ma limitu wiekowego, a zresztą i tak byś sie już na niego nie załapał.Zapytam się kolesia jaka to dokładnie ulica i dam znać.
-
ja ci polecam Vale Tudo/Bjj/KickBoxing/Judo u braci Golaszewskich, o MJJ slyszalem ale tylko ze tez sa dobrzy, tylko nigdzie nie widzialem ich ogloszen..
Uprawnienia umieszczania postów