Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: do trenujących judo i/lub aikido

Mieszany widok

redknee
    Guest

do trenujących judo i/lub aikido

witam

chcialem sie zapisac na jedno z tych sztuk walki, tylko nie wiem co bedzie lepsze dla mnie :/

powiedzcie jakie plusy i minusy maja te poszczegolne rodzaje walk ?

Czy po roku czasu uczeszczania na treningi bede w stanie sie bezproblemowo obronic przed napastnikiem ktory szuka zaczepki na ulicy ?

czy mieliscie juz jakies przypadki w swoim zyciu ze aikido lub judo pomoglo wam sie obronic na ulicy ?

Re: do trenujących judo i/lub aikido

Po roku ćwiczeń nie nauczysz się skutecznej obrony. A już na pewno nie w przypadku Aikido. To jest wg mnie skuteczny i ciekawy styl, ale niestety trudny. Ludziom zajmuje całe lata, zanim posiądą jako taką wprawę. Mimo wszystko ja bym Tobie polecił właśnie Aikido. Sam mam zamiar za jakiś czas zacząć to trenować.
    Jeśli szukasz czegoś skutecznego i w miarę szybkiego to słyszałem, że Krav Maga taka jest. Aczkolwiek to są tylko pomówienia, bo nigdy nie spotkałem osoby, która by Krav Magę ćwiczyła.

Krav maga jest z tego co słyszałem najlepsza. Ale dla mnie najlepsza jest siłownia. Jak koleś zobaczy jaski jesteś przypakowany to ci będzie mógł naskoczyć.

Tak, i pięć razy obiec wkoło, zanim nadymana i ociężała baryła mrugnie okiem. :P

Aikido fajne do cwiczenia ale nie do walki:P mam kolege który chodzil i o jakijes skutecznosci trudno mówic. Judo bardzo very good. W Kraku jest fajny klub jedyny w małopolsce trenuje sie tam kickbox, bjj, cwiczy sie tam tez pod vale tudo. Dobrzy trenerzy, dobra atmosfera i wogóle. Ostatnio była gala colloseum (bardzo mocna obsada) w Bielsku i wygrał własnie gosc z tego klubu. Zagadaj na gg to sobie pogadamy:P

A ile lat ćwiczył Twój kumpel?

a rok, nie wiem jak jest w aikido. Ale u nas czwiczy sie i stóje i parter a więc wszelkie wymogi realnej walki.
    Nie bede wywoływał klótni, który style jest najskuteczniejszy,
    walcza ludzie a nie style, najlepiej jest przejsc sie na trening do róznych sekcji (pierwszy zawsze powinien byc darmowy) i zdecydowac co sie nam najbardziej podoba.

Słyszałem nawet o dziesięciu latach potrzebnych do uzyskania skuteczności. dla porównania w Karate są to ok. trzy lata (chyba, że ktoś jest dobry i szybko przyswaja ruchy ).

a ja słyszałem o 30 latach i zabijaniu siła woli:P
    Jezeli patrzyc pod wzgledem skutecznosci, to skuteczne jest MMA mix fighting, połaczone style czyli
    vale tudo to formula walki łacząca techniki chwytów i uderzen. Wywodzi sie z turniejów walk bez reguł i zawiera tylko minimalne ograniczenia konieczne dla ochrony zdrowia walczących.
    Np. w galach w USA w Rosji walk bez reguł zawodnicy walczący w tych turniejach cwicza głownie bjj, boks, kick, muay thai, zapasy bo sie najlepiej przydaja, ja osobiscie nie widziałem żeby tam śmigał jakis mnich z shaolin:P

a zreszta co ja bede pisał:P
    sprawdz to
    http://bjj.org.pl/krakow/main.html
    http://budo.net.pl/

poczytaj i wybierz to co ci sie najbardziej podoba, zaanalizuj sytuacje jakie sa kluby w twoim miescie, wybierz sie na pierwsze treningi, i zostan tam gdzie ci sie spodoba. Ważne żebyc cos cwiczył,

Uprawnienia umieszczania postów