-
Re: trzesienie ziemi
Avi-ale jest pająkiem i gryzie :P
-
Ja mieszkam w Białymstoku i odczułem.
A było to tak... Siedze przed kompem nagle coś mi noga zaczeła latać... Kurde myśle jakiś nerw nacisnełem i dlatego mi tak lata.. Ale nie.. po chwili patrze monitor mi sie kiwa. No kurdeeee czyżby efekt dnia wczorajszego (troszke tego było :-D ) ale jak spojrzałem na terrarium to już szczaiłem ,że to ziemia się rusza :-) Terrarium się kiwało ,że szok.
Ale co mnie zdziwiło pies i leg zachowywały się normalnie.
Tylko kędziorek wczoraj o dziwo zaczął bunkier budować co u niego dziwne aż jest. (w moim osobniku oczywiście) :-)
-
Ja jestem z poznania i nic nie czułem a byłem wtedy na dworze.
-
Widocznie trzesienie bylo na polnocy Polski. W naszym kraju sa dwa rodzaje trzesien - trzesienia "normalne", wywolane przez nature - w Polsce plyta tektoniczna jest bardzo gruba, nie ma uskokow i dlatego trzesienia sa dosc rzadkie i z reguly niegrozne. Wstrzasy "rodza sie" okolo 40-45 km pod powierzchnia. A drugi rodzaj to tąpnięcia, wywolane dzialalnoscia czlowieka - czyli kopalnie, sztolnie itp. Tąpnięcia zdarzaja sie bardzo czesto na Ślasku, w okolicach Polkowic, itp. Jest to zapadanie sie korytarzy. Zawsze lubilam geografie .
-
-
ja mieszkam przy kopalni i dopuki wydobywano z niej węgiel (do lipca tego roku) tapnięcia zdazły dośc często, lubiłem te uczucie:-) ale tego trzęsienia nie odczułem wogóle
-
tąpnięcia sie fajnie odczuwa ale cos dawno nie bylo :>
trzesienia nie odczulem wogole, dowiedizalem sie o nim z forum :P
-
ludzie, jesli mieszkacie na Ślasku to o czym Wy mowicie, trzesienie bylo odczuwalne tylko w NE Polsce
-
...choć to nie do końca prawda
Polska ma jedną z najbogatszych struktur geologicznych w Europie. Buduje ją szereg płyt i dzęki temu uskoków ci u nas dostatek (zobaczcie sobie pierwszy lepszy atlas geologiczny). Fakt, że wszystko jest praktycznie od czasów fałdowania alpejskiego nieaktywne.
A reszta to fakt w 100%.
Też lubiłem geografię, ale w praktyce - podróże
-
Własnie w TVN powiedzieli że to byy ćwiczenia Rosyjskiej floty na Morzu Bałtyckim..........
Uprawnienia umieszczania postów