Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: trzesienie ziemi

Re: trzesienie ziemi

Avi-ale jest pająkiem i gryzie :P

WaRiaT_1986
    Guest

Ja mieszkam w Białymstoku i odczułem.
    A było to tak... Siedze przed kompem nagle coś mi noga zaczeła latać... Kurde myśle jakiś nerw nacisnełem i dlatego mi tak lata.. Ale nie.. po chwili patrze monitor mi sie kiwa. No kurdeeee czyżby efekt dnia wczorajszego (troszke tego było :-D ) ale jak spojrzałem na terrarium to już szczaiłem ,że to ziemia się rusza :-) Terrarium się kiwało ,że szok.
    Ale co mnie zdziwiło pies i leg zachowywały się normalnie.
    Tylko kędziorek wczoraj o dziwo zaczął bunkier budować co u niego dziwne aż jest. (w moim osobniku oczywiście) :-)

Deathscythe
    Guest

Ja jestem z poznania i nic nie czułem a byłem wtedy na dworze.

Widocznie trzesienie bylo na polnocy Polski. W naszym kraju sa dwa rodzaje trzesien - trzesienia "normalne", wywolane przez nature - w Polsce plyta tektoniczna jest bardzo gruba, nie ma uskokow i dlatego trzesienia sa dosc rzadkie i z reguly niegrozne. Wstrzasy "rodza sie" okolo 40-45 km pod powierzchnia. A drugi rodzaj to tąpnięcia, wywolane dzialalnoscia czlowieka - czyli kopalnie, sztolnie itp. Tąpnięcia zdarzaja sie bardzo czesto na Ślasku, w okolicach Polkowic, itp. Jest to zapadanie sie korytarzy. Zawsze lubilam geografie .

o Awi, zaczynasz mi imponowac
    a ja myslalam, ze takimi duperelami sie tylko geolodzy w dzisiejszych czasach zajmuja
    mam tego multum na wykladach

ja mieszkam przy kopalni i dopuki wydobywano z niej węgiel (do lipca tego roku) tapnięcia zdazły dośc często, lubiłem te uczucie:-) ale tego trzęsienia nie odczułem wogóle

tąpnięcia sie fajnie odczuwa ale cos dawno nie bylo :>

trzesienia nie odczulem wogole, dowiedizalem sie o nim z forum :P

ludzie, jesli mieszkacie na Ślasku to o czym Wy mowicie, trzesienie bylo odczuwalne tylko w NE Polsce

Dark Raptor
    Guest

...choć to nie do końca prawda
    Polska ma jedną z najbogatszych struktur geologicznych w Europie. Buduje ją szereg płyt i dzęki temu uskoków ci u nas dostatek (zobaczcie sobie pierwszy lepszy atlas geologiczny). Fakt, że wszystko jest praktycznie od czasów fałdowania alpejskiego nieaktywne.
    A reszta to fakt w 100%.

Też lubiłem geografię, ale w praktyce - podróże

Własnie w TVN powiedzieli że to byy ćwiczenia Rosyjskiej floty na Morzu Bałtyckim..........

Uprawnienia umieszczania postów