-
PAJĘCZY BIZNES ??? :(
Coraz wiecej spotyka sie młodych osób, które "chcą robic na pająkach wielkie biznesy". Kupuje taki delikwent kilka sztuk popularnych osobnikow i stara sie je rozprowadzic wsrod znajomych-znajomych-znajomych w mieście po wygórowanych cenach. Tym sposobem wielu ludzi zniechęca się do terrarystyki, bo pajaki od takiego delikwenta im padają (przyczyna jest brak chociaż podstawowej wiedzy). Sam znam takie przypadki. Najlepsze jest to, że niektorzy z nich "staraja sie dzialac" na allegro, albo nawet w ramach tego serwisu. ;( Czemu dzieje się tak beznadziejnie?
-
Re: PAJĘCZY BIZNES ??? :(
to są bardzo nieodpowiedzialni gówniarze niepowinno sie sprzedawać ptaszników nieletnim jeśli jakiś młodzik chce sobie kupić pajączka to niech rodzic mu go kupi ale najpierw niech dzieciak przynajmniej sobie przyswoi wiedze ogólną o pająkach hehehe ale sie rozmarzyłem... ... w dzisiejszych czasach ludzie już niezwracają uwagi na to komu sprzedają cokolwiek a robią tak tylko i wyłącznie dla ciapy (pieniędzy).......
-
Przeciętny młodzik myśli:
kupie se tego łaciatgo pajoncka... i go wstawie z tym kudlatym... i jak bocian przyniesie male... to je spsedam Juzkowi i Henkowi...hehe...bede mial na rower
Trzeba sie cieszysz z tego ze na tym forum przesiaduje mnostwo osob ktore znaja sie na terrarystyce i nie jest to dla nich tylko biznes ale tez przyjemnosc. U takich osob to przynajmniej zwierzatka sie nie mecza. Tamtych i tak nie zmienimy ale przynajmniej starajmy sie robic za wzor
-
echh ale wymyślacie, pajaki to nie alkochol czy papierosy aby stosowac ograniczenia wiekowe to raz, dwa nie ma nic złego w dalszej odsprzedaży, jak ktoś nabędzie kilka sztuk i jak kogoś namówi to super - mamy nowego terrarystę w naszym kraju a i zarzutu o allegro nie rozumiem, wg mnie wszystkie tranzakcje na tym forum powinne być przez allegro załatwiane, ile by odpadło tematów typu, oszust, nie wysłał, zna ktoś itp
-
"jak ktoś nabędzie kilka sztuk i jak kogoś namówi to super - mamy nowego terrarystę w naszym kraju" - takiej definicji terrarysty jeszcze nie znałem. Cóż, człowiek uczy się przez całe życie.
-
Jeden pająk w domu i zero wiedzy na jego temat to chyba troszke za mało aby powiedzieć o sobie terrarysta. To tak jak by ktoś trzymał jednego welona w kuli i mówił o sobie akwarysta.
-
Ja mojego pierwszego ptaszniczka ( i zarazem pierwsze zwierze terraryjne ) kupilem po dokladnym zaznajomieniu sie z opisami, nie tylko na TCP ale tez na innych, nie polskich stronach, forum oraz 2 ksiazkami o ptasznikach. Bylem wtedy jeszcze mlodszy niz teraz i osoba od ktorej kupowalem wprost powiedziala ze jak nie przyjde z rodzicem to mi nie sprzeda, wiadomo jak to jest , dzieciak kupuje za kieszonkowe bo pajak jest fajny, kolorowy i zjada robale, chowa do szafy i hoduje w nieswiadomosci rodzicow, przyjechalem z mama, gosc pokazal mojej mamie dorosle pajaki, jak je trzeba trzymac ona powiedziala ze to wszystko wie bo juz jej mowilem o tym itd i nabylem Albopiloske mysle ze o takich rzeczach nalezy pogadac z rodzicami (zwracam sie tu do mlodych terrarystow, nie chodzi o staz ale o wiek) chociaz moze zle zrobilem bo teraz nie moge odgonic matki , bo chce sie zajmowac moimi zwierzatkami :P
-
Ja podobnie jak Łukasz - na mojego pierwszego pająka przygotowywałem sie bardzo długo - opisy z tcp (faq), tp, stron internetowych (ptasznikarium głównie), książka, itp. I moim zdaniem bezsensu byłyby ograniczenia wiekowe - mam czekać cztery lata żeby sobie kupić pająka chociaż doskonale jestem przygotowany? Proponuje inaczej - niech każdy sprzedawca zrobi sobie taki wielki opis z wielu stron internetowych + faq z tejże strony i taki dokument wysyła potencjalnemu klientowi. Niech koleś przeczyta sobie, a następnego dnia niech sprzedawca go przepyta :P I wtedy wysłać dopiero
-
ja naparwde sporo przeczytałem zanim zdobyłem swojego pierwszego pająka (pamiętam ze to od pppppp:-) ) wiedziałem więcej niz tylko podstawy, ale teraz wiem jeszcze dużo wiecej niz wtedy:-)a jak juz mam sprzedać komuś początkującemu to daje mu wydrukowany opis kędziorka lub smithiego, a dopiero po dwóch dniach daje pająka
Uprawnienia umieszczania postów